Регистрирани са 19 кражби за три месеца

Гл. комисар Тодор Чонов

Oт средата на октомври миналата година до 23.01.13 г. са били регистрирани 19 взломни кражби от къщи в Първомай и региона, извършени по идентичен начин. Това се казва в писмо – отговор на директора на ОДМВР ком. Тодор Чонов на поставени от parvomai.net въпроси. Те бяха провокирани от зачестилите оплаквания на наши читатели, че е влизано с взлом в домовете им. Най-често е посягано на  медни съдове, кабели, ел. инструменти и други вещи от бита. Според служителите на реда няма тенденция към повишаване броя на този вид посегателства. В полицията, обаче, не биха могли да отчетат и нерегистрираните случаи, когато потърпевшите не считат за необходимо да подадат сигнал.

Характерно за този вид  престъпления е, че в по – голямата си част те са извършени в домове, чиито собственици не ги обитават постоянно. Ненавременното установяване на кражбите затруднява разкриването им. Подадените сигнали са най-вече от селата Драгойново и Брягово.

          Полицейските служители са провели разговори с кметовете на селата за своевременното подаване на информация при установяване на кражбите и при засичането на съмнителни лица и МПС. За такова съдействие са разчита и от служителите на “Общинска охрана” към Общинска администрация – Първомай. Има набелязани и съвместни мероприятия със съседните РУП – Асеновград и РУП – Димитровград. От 20 януари е  определен автопатрул за селата с концентрация на домови кражби за времето от 22.00 ч. до 04.00 ч. Незабавно се проверяват всички получени сигнали във връзка с извършените кражби.

Относно опазването на имуществото, полицаите съветват гражданите да осигурят добро укрепване и заключване на вратите и прозорците на всички стопански и жилищни постройки; да не оставят ценни вещи на леснодостъпни места. Когато отсъстват продължително време да разчитат на доверено лице, което да наблюдава имота и имуществото им. Използване на локален или мобилен СОТ, както и на видеонаблюдение, също са предпоставки за намаляване на посегателствата , с уговорката, че малко от хората, живеещи по селата могат да си го позволят. Като изключително важен момент е отбелязано незабавното уведомяване на полицията при установяване на кражба. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини