Нова година - нови заплати

Повишение на заплатите от 2013 чака десетки хиляди заети в държавния сектор у нас. Със сигурност увеличение през 2013-а ще има поне в четири сфери - здравеопазване, култура, образование и социални дейности.

След протести и колективни оставки, сега около 330 работещи в кръвните центрове ще получат по-високо заплащане с между 15 и 20 на сто, предаде БТВ.

Малко над 650 души, заети в държавните музеи, галерии и Националната библиотека, ще получават с 11% по-високи заплати. Повече пари ще има и в регионалните музеи и читалища, които се финансират чрез общинските бюджети - там увеличението ще бъде с 10% и ще засегне близо 9 хил. души.

Преподавателите в училищата по изкуствата също могат да се зарадват, както и останалите в средното образование.

Глътка въздух ще има и за социалните работници. От две години социалният работник Капка Николова идва в учебно-професионален център в София, където деца с интелектуални проблеми, сираци и такива от социално слаби семейства получават професия. „Нашата работа е интересна и отговорна”, казва тя.

Парите, които се превеждат на общините за социални дейности през 2013-та, са увеличени. Това ще позволи заплатата на Капка да скочи с около 10% над сегашните 450 лева основно възнаграждение.

Заделени са и 500 хил. лева повече за заплати в държавните музеи, художествени галерии и Националната библиотека „Свети Кирил и Методий”. Средната заплата в тях е 480 лева и ще нарасне до около 530.

„Вярно е, че не носим никакво производство, приходи в държавата, но пък ние работим за духовното израстване на всички българи”, казва Красимира Илиева, библиотекар от Националната библиотека.

Малко над 6,5 млн. лева повече са заделени за регионални музеи, галерии и читалища. Служителите в тях ще получат гарантирано 10-процентно увеличение.

Малко над милион и 300 хиляди лева повече пък са парите за училищата по изкуства и култура. Преподавателите в училищата към Министерство на образованието също ще получат повече. Парите по единните разходни стандарти за ученик са завишени средно с около 7 на сто. Увеличението на заплатите ще бъде съобразено с възможностите на всяко училище. От догодина с около 10 на сто скачат и минималните заплати за младши, старши и за главен учител.

В системата на средното образование работят 10 хил. души непедагогически персонал, който получава минималната заплата за страна, тя става 310 лева..

Източник: novini.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини