Баща на дете с церебрална парализа покани Борисов на гости - да види как се живее

Сн.: http://www.borbabg.com

Великотърновският медик - д-р Любомир Василев покани на гости в дома си премиера Бойко Борисов, за да види с очите си как се гледа дете с тежка церебрална парализа.

Д-р Василев и съпругата му отглеждат в къщи своя син Иван, който страда от детска церебрална парализа, придружена с епилептични пристъпи.

"От раждането си Иван е с диагноза тежка церебрална парализа. Той е жив 15 години и половина благодарение на нашите грижи, на дарители и отчасти на държавната помощ", каза бащата, цитиран от БНР и Дарик радио. И апелира държавата да промени отношението си към семействата, които сами се грижат за деца с увреждания. На сина му са направени седем имплантации на стволови клетки и промяната към по-добро състояние е факт

"Ние направихме максималното за нашето дете, което може съвременната медицина да постигне, и нашето момченце има огромни подобрения в неговото състояние. От една кукла, която не възприемаше околния свят, то стана дете, което разбира всичко. Не говори, не ходи, но има своите детски желания", каза още д-р Василев.

Според него месечно за лечението, рехабилитацията и битовите разходи за болното момченце семейството харчи 5000 лева.
"А да кажа какво отпуска държавата за дете, което се обгрижва в неговия дом. Чистата сума, която моята съпруга като майка на дете с увреждане получава от Агенцията за социално подпомагане е точно 300 лева. Като личен асистент чистата сума, която получава, е 212 лева. Това е месечно плюс един от неговите медикаменти, който е безплатен. За година държавата отпуска около 280 лева за ортопедични обувки и около 300 лева за балносанаториално лечение. Получаваме и еднократно годишно или 500, или 1000 лева", обясни още бащата.

Д-р Василев каза, че 20 000 семейства у нас гледат деца с неврологични заболявания и се нуждаят от по-сериозна помощ от държавата.
"Вместо да подпомага отговорните родители, които се грижат за болните си деца, държавата отпуска нищожни средства на техните семейства или ги откъсва от света, оставяйки ги да гаснат бавно в някой дом", коментира още д-р Василев.

Той отправи и необичайна покана.
"Искам да поканя премиера Бойко Борисов да ни дойде на гости на една вечеря, дори ако иска на Нова година да заповяда вкъщи. Сам да види с очите си какви грижи се полагат и съм убеден, че като види това нещо, много неща ще се променят в тази държава", категоричен бе бащата.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини