Арестуваха 11 футболисти, участвали в мрежа за незаконни залагания

11 футболисти от ``А`` и ``Б`` футболни групи, участващи в посредничество при осъществяване на нелегални залагания, са арестувани при спецоперация на ГДБОП в Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са и двамата организатори на мрежата - 26-годишни бургазлии, единият от които е криминално проявен.

Акцията по пресичане на незаконната хазартна дейност на територията на морския град е осъществена от антимафиоти от сектор ``Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ и е под наблюдението на Районната прокуратура - Бургас.
До арестите се стигнало след двумесечно разследване.

В хода на работата било установено, че нелегални букмейкъри организирали незаконните залагания и вербували по един футболист от отбор, който да събира залози от останалите в клуба. За запазване анонимността на футболистите всички залози се обработвали от „вербувания” футболист в отбора. Той ги препращал на организаторите, "посредством програма за безплатна интернет комуникация".

Двамата организатори са задържани за 24 часа. Спецполицаите иззели мобилни телефони, компютърни конфигурации и електронни архиви на осъществените залагания. В дома на единия от тях антимафиотите открили 10 000 лева.

Към момента са установени десетки футболисти, участващи в незаконните игри, уточнява се тяхното участие. Продължават разпитите пред съдия, установяват се и други футболисти.

Сайтът на "24 часа" съобщи, че след 17.00 часа играчите на "Черноморец" Преслав Йорданов и Румен Трифонов са били изведени с белезници и прикрити лица от сградата на ОД на МВР в Бургас и отведени с полицейски автомобил.

Задържаните футболисти са колкото един футболен състав, съобщи междувременно пред журналисти в Благоевград министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, предаде „Фокус”. "В момента правим така нареченото „Коледно почистване” и сме малко по-фокусирани върху определени операции. Днес започва една операция, свързана с незаконните залагания. Има задържани 12 футболисти на територията на Бургас. Шестима са от ФК „Черноморец”, останалите от ФК „Нефтохимик”. По всяка вероятност към четирима от тях ще бъдат повдигнати обвинения", добави той.

Старши-треньорът на "Черноморец Бургас" Димитър Димитров-Херо потвърди пред “Канал 3“, че има разпитвани футболисти от неговия тим за черно тото.
“На мен ми казаха, че става въпрос за залагания на чуждестранни мачове, а не на български, като има голяма разлика в това нали. Кой каквото прави, той си носи отговорност. Който каквото си е надробил, ще си го сърба“, заяви Херо.

Само преди 2 седмици спортната агенция "СпортРадар", анализираща стотици двубои на Стария континент обяви, че България е на осмо място в Европа по доклади за уговорени мачове. За последните две години и половина има информация за 35 манипулирани срещи у нас.

В средата на септември Христо Стоичков, който в момента е треньор на ФК "Литекс", призова публично министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да се заеме с черното тото, което се разиграва във футболното ни първенство. Според бившия национал отборите, замесени в уреждането на мачове, са няколко.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини