Топим се до 6 милиона

България вече има 6-милионно население, обявиха учени от Центъра за демографска политика днес. Според тях за първи път след 1947 г. броят на българите е под 7 милиона. Това означава, че сме се върнали 65 години назад, коментират учените, предаде Стандарт нюз.

Учените били използвали проучванията на ЦРУ, на европейски и световни организации. От цифрите излиза, че нашите данни и тези на ЦРУ се разминават с 200 хил. души. Налице е постоянен тренд за намаляване на населението ни - с близо 80 хиляди души годишно, алармират наблюдаващите демографските проблеми у нас.

Страната ни е на 9-то място в света по смъртност, наред със Сирия, Лесото, Чад. Само преди 2 години, през 2010 сме заемали 14-то място в класацията от общо 230 държави.

Социалните протести у нас се увеличават. Прогнозата е, че през следващата година те ще са по-многобройни и по-продължителни. Причината е в качеството на живота на българското общество, трагичното състояние на икономиката, хаосът в здравеопазването и социалните дейности.

Учените смятат, че българинът има достатъчно информация, за да сравнява своето битие, перспективи и професионално развитие с това на хората в други европейски страни. Това поражда лична неудовлетвореност и засилва процесите на емиграция.

В най-скоро време страната може да напусне завинаги 2-милионният емигрант на България, прогнозират от Центъра за демографска политика.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини