Признават заплатите за инвестиция

Високите заплати вече ще се признават за инвестиция. Това предвиждат промените в Закона за насърчаване на инвестициите, които се очаква да влязат в парламента през септември, предаде Стандарт нюз.

Те признават като инвестиция вложенията в човешки капитал. Така фирмите, които харчат пари за създаване на високоплатени работни места, вече ще могат да ползват държавни субсидии. Досега за инвеститор се признаваше само този предприемач, който прави вложения в дълготрайни материални активи. По този начин всички IT фирми в страната нямат никакъв шанс да кандидатстват за инвеститорски сертификат, макар да осигуряват стотици работни места. Освен това проектът за допълнение и изменение на сегашния закон предвижда нова форма за субсидиране на инвеститорите.

Идеята е държавата да възстановява частично разходите, направени за социални и трудови осигуровки на работниците. Тази мярка обаче ще засяга само инвестициите в иновации. Ще се подпомагат дейности, базирани на знания или проекти, развивани в административните рамки на най-бедните региони в страната. За да получат субсидии, инвеститорите трябва да осигурят заплати, които надвишават средните в страната за различните икономически дейности.

Две години вероятно ще е срокът, в който ще действа данъчното облекчение за броя служителите, наети за минимум 5 години, каза икономическият министър Делян Добрев пред БНР. "Това би могло да спести 18% от разходите за човешки ресурси на предприемачите, избрали България", добави той.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини