Израел има море от природен газ

Израел е зависим от вноса на енергийни суровини от основаването на държавата през 1948 г., но сега има повече природен газ, отколкото може да изконсумира през следващия век, съобщава Bloomberg.

Noble Energy Inc, Delek Group Ltd и други изследователи откриха достатъчно газ под Средиземно море, за да се задоволи на нуждите на Израел за 150 години напред. Така че фирмите вече искат да изнасят суровината по тръбопроводи и с кораби.

Израелското министерство на енергетиката се готви да публикува план за развитие на газовите находища по-късно този месец, но според официалните лица икономиката на страната и сигурността трябва да са на първо място и експортът към чужбина трябва да е ограничен.

При това износът на природен газ от Израел представлява огромно предизвикателство. Хроничният недостиг на земя усложнява изграждането на завод за втечняване на горивото, докато построяването на газопроводи е възпрепятствано от враждебното отношение на съседните страни, коментира Дарик Финанс.

При това става въпрос за наистина огромно количество газ. Само находището Левиатан съдържа повече от суровината, отколкото са целите резерви на Йемен - един от най-големите износители на природен газ в Близкия изток.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини