Огромна червена топка скача по света

Червена точка е знак за внимание. Червено топче винаги предизвикава внимание и желание за игра. Но когато огромна колкото целия покрив червена топка се появи на съседната сграда или запуши пресечката, това покана за каква игра е?

„Чрез проекта RedBall използвам моята възможност като художник да бъда катализатор за нови срещи в рамките на ежедневието. Магнитичен, игрив и харизматичен RedBall дава достъп до въображението, вградено във всеки от нас. Той отваря врата да си представим какво ще стане, ако?” Така Кърт Першке представя идеята си.

Голямата надувна червена топка пътува по света и се появява на различни места. Какво правят при среща с нея хората от различни възрастови групи, култури и езици? Кърт Першке винаги получава много покани и идеи къде да бъде следващото появяване на RedBall. „В този момент човекът не е зрител, а участник в акт на въображението”, казва артистът.

Останалото, което се случва при среща с RedBall можете да видите във филма. Той е от турнето на червената топка във Великобритания, където ангажира хиляди хора появявайки се на алеи, подлези, улици, градски площади, обекти от културното наследство, сред стоманените въжета на мостове, по плажа - къде ли не из цялата страна.  

Kurt Perschke`s RedBall UK from Danny Cooke on Vimeo.

Наред с преминаването на RedBall, образователен проект на Обединеното кралство работи със стотици  млади хора и персонала в 5 училища за повишаване на стремежите и постиженията на учениците. А иначе червената топка скача, където я поканят. Вече е минала през Тайпе, Абу Даби, Сидни, Торонто, Барселона, Норуич, Сейнт Луис и десетки други градове.

Проектът RedBall получава Националната награда на Americans for the Arts Public Art Network. Появяването на RedBall е жадно последвано от медиите, червената топка се появява в над сто медии, включително списания, телевизия, вестници и радио. Родом от Чикаго, Кърт Першке е живял на Вирджинските острови, в Сейнт Луис, Виена, Кайро. В момента живее и работи в Ню Йорк.

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини