Ново начало за младежи предлага стаж по придобита специалност

През месец май безработицата в община Първомай е намаляла незначително. Новорегистрирани са 159 лица, а общо безработните са 1692. В момента има обявени места за сервитьори, работници в кухня, камериерки и чистач.

365 са лицата до 29 години, които са регистрирани в Бюрото  по труда в Първомай. След края на месец юни се предполага, че младежите, регистрирани в БТ ще станат повече, тъй като ще се дипломират и ще излязат на пазара на труда и зрелостниците.

Те могат да се възползват от схемата „Ново начало – от образование към заетост“. Целта е да се предостави възможност на младежи до 29-годишна възраст за стажуване при работодател.Така би се улеснил прехода от образование към заетост, като едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен първи професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодатели.  Програмата е насочена към хора, които имат придобита професия от средно или висше образование, като задължително условие е да нямат стаж по квалификацията си. Младежите трябва да се регистрират в „Бюрото по труда“. За възнаграждението  и осигуровки им за периода на назначение от 6 месеца отговаря Европейския социален фонд, а размерът на заплащането е равно на минималния осигурителен праг за съответната професия. На стажантите се осигурява и наставник със заплащане от половин минимална работна заплата. Програмата не е отворена за държавната и общинската администрация и за сферата на селското, горското и рибното стопанство. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини