Тревожно растат опитите за цензура в интернет

За това алармира Google в последния си 6-месечен доклад. Западните демокрации не са изключение

В последната половин година се наблюдава обезпокоително увеличаване на опитите от страна на правителствата да цензурират интернет съдържание, показва доклад на Google.От най-голямата онлайн търсачка отбелязват, че е налице тревожно повишаване на исканията за премахване на политическо съдържание. Голяма част от тези искания идват от демократични западни държави, които принципно не се асоциират с цензура.

"За жалост в последните години наблюдаваме нещо обезпокоително. Когато започнахме да правим докладите през2010 г., забелязахме, че правителствени агенции от различни държави искат от нас да премахваме политическо съдържание, качено от нашите потребители в нашите услуги. Мислехме, че това е моментно отклонение, но сега знаем, че не е", написа в блога си Дороти Чоу, старши анализатор в Google.

"Това е петият ни доклад. Както и друг път и за този период от нас се искаше да сваляме политически изказвания. Това е обезпокоително. Не само защото се застрашава свободата на словото, но защото част от тези искания идват от държави, за които не бихте и подозирали – западни демокрации, които не се асоциират с налагане на цензура.От компанията дават за пример регулаторните органи в Испания, които за шест месеца са поискали да бъдат изтрити 270 линка към блогове и новинарски сайтове, критикуващи различни обществени фигури. Искането не е уважено.

Подобен случай има и с властите в Полша. Отново без успех тамошната агенция за развитие на малкия и среден бизнес е поискала да бъде премахната критична статия за агенцията и още осем линка, свързани с материала.Канадските власти пък настоявали Гугъл да премахне видео в YouTube, в което канадец пикае върху паспорта си, хвърлен в тоалетната, а после пуска водата. И това искане не е уважено.

Тайландските власти искали да бъдат отстранени 149 клипа в YouTube, защото по думите им били обидни за монархията, с което нарушавали местен закон. 70% от клиповете са премахнати. Неуважени останали и молбите на Пакистан да бъдат изтрити шест видеа, в които са осмивани армията и висши държавници

По искане на британската полиция са блокирани пет профила в YouTube за разпространение на терористични послания. От страна на САЩ най-често са изпращани искания за цензура на съдържание заради тормоз на граждани в мрежата за видеосподеляне – общо 187 за шест месеца. Google е уважила 42% от тях.

Компанията се е съобразила с 65% издадените съдебни заповеди за премахване на съдържание и с 47% от неформалните искания, пише The Guardian. Преди месец от Google заявиха, че получават над 1 милион искания от носители на авторски права, които настояват да бъде премахнато тяхно съдържание от търсачката.

Старшият юристконсулт на Google коментира, че нарушаването на авторските права е основната причина, поради която търсачката премахва съдържание.

За миналата година компанията е получила 3,3 милиона такива искания, а очакванията за 2012 г. са те да бъдат четири пъти повече.

Източник: inews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини