Отдаваме почит на Ботев и загиналите за България

По традиция 2юни в Първомай се отбелязва с поднасяне на цветя пред барелефа на Ботев в двора на училището, носещо името на поета - революционер. Поход до хижа Сини връх организират Общинска администрация и Общинския съвет на БСП. Социалистите почитат Янко Бялдимов в Брягово и Клара Ешкинази в Искра.

В памет на саможертвата и делото на Ботев и днес ще звучат сирените. Първото такова отбелязване на 2 юни е през 1948 г. точно в 12.00 часа . Тогава е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Официално деня се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев, и на загиналите за свободата на България. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен е с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. За първи път се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини