В Прага организират "Корупционни обиколки" за туристи

Всяка година в Прага идват много туристи, които посещават историческите забележителности. Наред с традиционните туристически обиколки в чешката столица се е появила и по-интересна услуга - "Корупционни обиколки" на фирмата CorruptTour.

Тя предлага 2-3-часова обиколка с автобус на местата, свързани с "мръсни сделки", а слоганът й е "Насладете се на най-доброто от най-лошото".

Така например автобусът спира пред модерна сграда, чиято архитектура не е чак толкова забележителна, но обитателят й е по-интригуващ – бизнесменът Роман Янушек, който е замесен в скандал за злоупотреба с влияние заедно със столичните власти. Това е четвъртата спирка от обиколката, която срещу 25 евро развежда участниците край луксозни вили на бизнесмени и обекти, от които са източвани милиони.

Една от обиколките носи името "Болница на края на закона" като алюзия с популярния телевизионен сериал от времената на комунистическа Чехословакия "Болница на края на града". В нея са включени три пражки болници, прочули се с корупцията и злоупотребите си.

"Напълно нов тип сапунена опера! Три епизода от една безкрайна история, три нови типа герои, благодарение на които се ориентирате в лабиринта на бюрокрацията", обявява рекламата.

Турът е интересен и за самите чехи. "Отвратен съм от корупцията", казва 22-годишният студент Ян Грегор. "Това е позор за Чехия. Колкото до къщата на Янушек, тя е върхът на кича и арогантността", допълва Грегор.

Обществото в Чехия става все по-нетолерантно към корупцията, която някога се смяташе за неизбежна част от политическия живот в страната, но днес все по-често е изобличавана и осъждана.

Обиколките CorruptTour, започнали през февруари тази година, са идея на Петр Шурек, 37-годишен преводач, специализирал се в културни събития и изложби. Той разказва, че идеята му е хрумнала миналата година, след като е прочел поредната история за злоупотреби на политици. "Корупцията е навсякъде. Така че реших дали това може да се окаже суров материал за бизнес", казва Шурек.

Заради подкупността особено в Централна и Източна Европа обиколката в Прага, изглежда, скоро няма да остане без такъв материал. Wall Street Journal коментира, че гласоподавателите в тези държави са все по-ядосани заради обвиненията в корупция на фона на строги бюджетни съкращения.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини