Мистериозна болест убива хиляди в Латинска Америка

Мистериозна болест  върлува по тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка, убивайки повече от 24 000 души в Салвадор и Никарагуа от 2000 г. насам, а случаите на хронично-бъбречно заболяване в този район растат с темпове, невиждани почти никъде другаде. Учените са наблюдавали загадъчната епидемия, както далеч на север, в южната част на Мексико, така и далеч на юг, в Панама. 

Болестта мистериозно се появила в плантациите, където се отглежда захарна тръстика. След като била извършена аутопсия на 51-годишния Хесус Игнасио Флорес, починал на 19-ти януари тази година,  се установило, че освен отказ на бъбреците, тялото му е било "претъпкано" с отровни токсини.

Много от жертвите са били подложени на физически труд или са работили в плантациите за захарна тръстика, които са разположени по голяма част от крайбрежните низини. Местните лекари и активисти са на мнение, че виновника за загадъчната болест се крие сред химикалите, които са използвали вселското стопанство в продължение на години без нито една от защитите, които се изискват в по-развитите страни. Но все повече от доказателства, набляга към по-сложна и нелогична хипотеза. 

Корените на епидемията, казват учените, изглежда се състоят в изтощителното естеството на работа, извършвана от нейните жертви, включително и строителни работници, миньори и други, които се трудят час след час без достатъчно количство вода и при високи температури в продължение на години наред. Мнозина започват работа още на 10 годишна възраст. Но тъй като упоритата работа и интензивно нагряване само по себе си едва ли е уникално явление в Централна Америка, някои изследователи не изключват епидемията да е предизвикана от човешка дейност. Но все още няма сериозни доказателства за това.

Миналата година болестта достигна връхната си точка, и министър на здравеопазването на Салвадор д-р Мария Исабел Родригес, призова за международна помощ, заявявайки, че епидемията е подкопала системите на здравеопазването.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини