SOPA и PIPA засягат и българския интернет потребител

В сряда английският вариант на интернет енциклопедията Уикипедия и някои сходни интернет сайтове бяха частично недостъпни в знак на протест срещу намеренията на Конгреса на САЩ да прокара - съответно в Камарата на представителите и в Сената, два законопроекта за борба с интернет пиратството SOPA и PIPA или Закон за спиране на онлайн пиратството и Закон за съхраняването на интелектуалната собственост се обсъждат в Америка от миналата година.

Противниците на тези актове твърдят, че чрез тях ще се дадат големи правомощия на фирми, които чувстват, че интелектуалните им права за засегнати. Законите ще позволят да бъдат закрити сайтове като You Tube и дори Уикипедия, където информацията е качена не от собствениците, а от потребители. За последните 24 часа обаче интернет обществото открито възропта срещу закона, ограничаващ правата на потребителя.

Адвокатът по авторско право Свилен Овчаров обяснява какво представляват тези законопроекти и по какъв начин е засегнат българският потребител:

Ако има народ, който си трае, е напълно нормално да има няколко играча на пазара да направят законопроект в тяхна полза. В Америка обаче имаше огромна обществена съпротива и вчера (четвъртък) тези два законопроекта не успяха да минат през американския Сенат. Там има определен брой сенатори, които трябва да подкрепят един законопроект, но необходимият минимален брой сенатори вчера се е разпаднал, защото 13 сенатори са се обявили против, а петима от първоначално внеслите го са се отказали. Това стана в резултат на множество акции в интернет, които са нещо като интернет протести, най-вече спирането на Уикипедия, т. нар. „Wikipedia Blackout".

Тези протести са дали резултат?

Да, засега дадоха резултат. Според американската конституция е възможно отново да се направи опит да се вкара този законопроект. Например ще има гласуване за внасяне. Просто влизането на PIPA в американския Сенат на 24 януари, като малко след това ще го внесат и в Конгреса за одобрение. Но имайте предвид, че след тези акции, които предполагам ще продължат, PIPA също няма шанс в този вид. Лобистите имат конгресмени и сенатори и от двете партии, които ги подкрепят, а това са пет музикални компании и три-четири холивудски филмови компании, обаче те имат огромно влияние, защото те държат правата върху почти всичко, правено от Холивуд и западната музика. Те разполагат с много пари и огромно влияние. В САЩ има едни такива интернет акции „Обадете се на вашия сенатор", с които се бомбардират американските граждани, които ползват интернет. По време на Blackout-a ти влизаш в определени сайтове, които ползваш всеки ден, но вместо да видиш съдържанието, например в Уикипедия, ти получаваш една черна страница, в която ти се обяснява какво са SOPA и PIPA, че има бойкот. Накрая има линк, където да си напишеш пощенския код, да разбереш кой конгресмен и сенатор те представлява лично тебе, в твоя избирателен район, защото много американци не си ги знаят, и да му се обадиш, да му пишеш имейл. Така се процедира там, такива са методите на гражданска съпротива и според мен цялото това нещо ще се усилва с времето.

Какво ще стане, ако бъдат прокарани PIPA и SOPA?

Това, което ще се случи, е, че SOPA ще задълбочи така възможностите на петте големи музикални компании и четирите големи филмови компании произволно и без доказателства да затварят интернет сайтове. Не става дума да изискаш от сайта да свали определено съдържание. Например някой си е качил снимка или филм в You Tube, те искат да ги свали и YouTube го сваля. Тук става дума да затвориш целия You Tube. Това е пълен произвол, всеки ще може да затваря сайтове на други хора, които например с нещо го дразнят - конкуренти и т. н. Едва после ще се доказва кой е крив и кой - прав. Може и да се окаже, че не е прав.

Малко като нашия закона за конфискация на имуществото?

Да. По нашия закон за конфискация на имуществото все пак трябва да има някакви основателни съмнения, да е започнала някаква наказателна процедура, нещо да е станало. А по SOPA и PIPA не е нужно каквото и да било, дори доказателства. Той е формулиран доста оптекаемо и смешно, ти можеш без никакви доказателства да спреш сайта на някой. Второто нещо е, че се спира интернет трафика към тези сайтове.

Т. е. не можем да гледаме съдържанието?

Да. Утре някой може да качи в интернет някаква снимка и онези да кажат „той не я е купил от нас", но той може да я е купил от накъде другаде законно. Може да си купил някакво парче на Rolling Stones и да си го качил в интернет и да ти дойде звукозаписната компания и да каже „тази снимка, този видеоклип, това парче не си го платил на нас", но ти може да си платил на някой друг. Може и на самия Мик Джагър да си дал пари.

Да оставим настрана пиратството. С интернет може законно един прохождащ талантлив изпълнител, музикант, кинаджия с малък независим късометражен филм да го продаде на повече хора по целия свят, да си направи реклама, без да минава през големите компании и да си вземе парите. В един момент големите компании, които държаха пазара през 80-те и началото на 90-те години, започнаха да го губят, защото те вече „не държат кранчето". Може да бъдат заобиколени и начинът да се заобиколят е интернет. И те се опитват чрез Америка, през американския закон, да ограничат как интернет им „дърпа килимчето под краката".

Какво е значението на тези американски закони за нас? Огромно е, защото тези американски закони спирта достъпа на чужди сайтове до американския потребител. Т е. ако българин иска да продаде някакво съдържание - софтуер, музика, филми и т. н., на американския потребител, те могат да го спрат, просто защото им е конкурент. И после ходи обяснявай, че аз съм автор и не съм пират. И това ще го направят с множество сайтове, които се хостват извън Америка, не само с торент сайтовете. Те така могат да злоупотребят и да препятстват конкуренцията на вноса на шоубизнес в Америка.

Много от интернет компаниите и интернет сървърите се намират на територията на Америка. Ако нещо е на територията на САЩ и има вреда за някой, той може да използва американския съд и да приложи американското законодателство. И когато SOPA и PIPA станат част от американското законодателство, то ще може да се прилага всеки път, когато сървърът е в Америка. Или всеки път, когато потребителят е в Америка. Достатъчно е един американски потребител да влезе в български сайт и те утре да кажат :спираме DNS-те на този български сайт. Той вече и в България няма да може да работи. Точно затова не само американците, но и целият свят протестира срещу този закон.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини