Професор: Детоксикация? Шменти капели

Хората си имат прекрасна система за отърваване от вредните субстанции и тя се нарича просто "човешко тяло", обяснява професор, поддържан от голяма част от научната общност.


Ето едно твърдение, което би вбесило мнозина - фармацевтичната промишленост, хомеопатите, привържениците на всякакви природни процедури и илачи, производителите на безброй хранителни добавки и мултивитамини, дамите, които смятат, че правят нещо полезно за себе си:

"детоксикацията" на организма е безсмислена в добрия случай, а в лошия - опасна.

Британският експерт Дейвид Бендър, подкрепян от все по-голяма част от научната общност, е още един категоричен глас, че всичко това са "шменти капели" - за съжаление предприемани от милиони хора, повече жени, по света в търсене на младост и здраве.
Клизмите, потенето във фолио, пускането на кръв с пиявици, цветната шепа синтетични минерали и т.н. - всички тези методи за "отвеждане на токсините" от тялото обещават пречистване на кръвта, подмладяване, избавяне от "отровите", главоболието, умората, подуването, болките, кожните проблеми, алергиите.


Водещият британски експерт, обаче, професор по биохимия от Университетския колеж в Лондон, е издал "официално" предупреждение, че детоксикацията не работи и с нея трябва много, много да се внимава.
Според Бендър, който пише в последното издание на журнала British Society of Biology, хората си имат прекрасна система за отърваване от вредните субстанции -
и тя се нарича просто "човешко тяло"

Разбира се, очаква се гласът му да бъде заглушен от шума, който вдига търговската пропаганда. През последното десетилетие рекламата превърна "детоксикацията" от име на смътен алтернативен цяр в индустрия за милиарди.

В нея се включиха знаменитости от най-висш ранг - арендби звездата Бионсе, холивудските красавици Анджелина Джоли и Деми Мур, и така нататък. Дори принц Чарлз, природозащитник, но не особен красавец, "пробутва" билкова детоксикираща тинктура с артишок и глухарчета.Не е истина, обаче, твърдението, че дори и да не помогне, няма да навреди, предупреждава британският професор.

Няколко примера. Миналата година в СПА център за детоксикация една жена почина, а друга бе откарана по спешност в болница, след като прекарали часове, увити в прозрачно фолио и кал, които трябвало да "извлекат" отровите от кожата им, припомня "Дейли мейл".

Медицинските власти в Квебек, откъдето е жертвата, съобщиха, че 35-годишната жена е получила сърдечен удар и асфиксия (задушаване).
От гледна точка на биологията "детоксикацията" е абсурден термин, категоричен е професорът.
 Мнозина медици споделят това мнение. Според тях, обаче, козметичната и здравната индустрия не допускат науката да се намеси по въпроса.
Според Бендър основната заблуда е, че "огромни количества токсични вещества се натрупват в организма и трябва да бъдат елиминирани чрез някакъв вид режим на диета и т.н.".

Всъщност, по думите му, нашата отделителна система, формирала се милиони години, работи чудесно (при средностатистическия здрав човек поне) ден и нощ, за да отдели нежеланите субстанции. Червата предотвратяват навлизането на много бактерии и токсини в организма.
В органите ни пък непрестанно се извършват сложни химически реакции, които преобразуват храната и напитките в хормони, енергия, дори "лекарства", обяснява Бендър.
Метаболизмът също е много ефективен, разграждайки нежеланите субстанции, които се отделят в урината и жлъчката.

Идеята за "лоши" химически вещества, отрови, които просто седят и чакат да бъдат унищожени от скъп метод или лечение, е просто абсурдна, ядосва се ученият.
Зад неговото възмущение застават и много представители на научната общност, както и организации, като "Разум за науката", които са изследвали 15 "детокс" продукта - от пластири за крака до изправители за коса, които "отвеждат отровите".

Те са настояли производителите им да предоставят недвусмислени научни доказателства за тяхната ефикасност, които да обяснят и оправдаят твърдението, че детоксикират.
Да се провери това е просто - понякога просто с кръвен тест, но досега изглежда няма категорично заключение.

Източник: www.vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини