През 2012 се вмъква и високосна секунда

Тази година ще има не само един допълинтелен ден, но и една допълнителна секунда на 30 юни, съобщи Фокс нюз, позовавайки се на Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята и референтните системи.

Така универсалното време ще бъде синхронизирано със слънчевото. Повечето хора няма въобще да забележат разликата. Допълнителната секунда обаче ще затрудни авиолиниите и диспечерите, които ще положат много усилия всичко да бъде координирано.

Допълнителната високосна секунда е въведена през 1972 г. Предишната такава промяна е през декември 2008 г. Атомните часовници, които се използват от 50- те години на миналия век, са много точни. Те осцилират 9 192 631 770 пъти в секунда. Земята обаче не е толкова точна. Докато се върти около остта си, малките отклонения водят до това някои дни да са по-дълги от други. Затова атомните часовници не съответстват точно на действителното време.

Така след няколко стотин години разликата ще е от една минута, но след няколко стотици хиляди години тя би станала часове. Затова се използва високосната секунда.

Тъй като забавянето на Земята е неравномерно, не е възможно да се предвиди за дълъг период от време кога ще се наложи вмъкването на високосна секунда. Международната служба за изчисляване на въртенето на Земята и референтните системи издава бюлетини на всеки 6 месеца, които установяват наличието или липсата на високосна секунда през следващия период.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини