Прескачаме ли джипито за специалист. Министърът разяснява

Не съвсем коректно някои медии съобщиха, че ще може да се ходи без направление при специалист и да се правят едва ли не безплатно назначените от него изследвания на пациента, който не желае да чака направление от личния си лекар.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, допълвайки, че все пак промяната в Националния рамков договор за 2012 г., който предвижда възможност за прескачане на джипито, е стъпка към либерализиране на системата, съобщи bTV.

Преди седмица в медии бе оповестено, че една от промените в НРД е, че от следващата година пациентите ще могат да отиват на преглед при специалист без направление. Ако после се налага да правят изследвания или да бъдат приети в болница, това ще става по Здравна каса.

„Когато човек отиде при специалист без направление, защото бърза и не може да чака да му се издаде такова, а същевременно е здравно осигурен, специалистът има право да му даде направление за допълнително изследване, което обаче не може да се гарантира, че ще бъде поето от Здравната каса”, поясни министърът.

Според него проблемът се състои в това, че изследванията на лекарите са лимитирани, има такива с по 100-150 лева по здравни пътеки за целия месец. Така се получава дилемата на кого да бъде дадено направлението – на този, който идва с талон по касата, даден от личния лекар, или на този, който си плаща.

„Така някои специалисти естествено решават да дискриминират хората с талони за сметка на тези, които са готови да си платят за прегледа. Тези схеми не са никак правилни и здравословни. Затова решихме да се сложи лимит от 10% на направленията за изследвания, които специалистите ще имат право да дават на пациентите, пожелали да си платят прегледа”, допълни Константинов. Той обясни още, че този процент е много малък и практически промяна няма да има – повечето пациенти, както досега, ще трябва да си чакат талоните от личния лекар, или да си плащат, както прегледа при специалист, така и назначените от него изследвания.

„За мен решението за хора, които не искат да чакат, е да си платят прегледа, но след това Здравната каса да им върне част от парите. По света е обикновено доплащането в такива случаи е 20-30% – пак казвам, това е за хора, които много бързат и искат да прескочат звена от бюрокрацията”, подчерта здравният министър.

Според Константинов няма как да няма лимит на направленията при нивото на бюджета за здравеопазване, нивото на икономиката и данъците, които плащаме. „Много държави не си позволяват да имат толкова безплатни услуги, колкото имаме ние. През септември обаче имаше резерви в направленията, така че не трябва да има проблем за 2012 г. Догодина бюджетът е същият като този от тази година, но досега плащахме много задължения на болниците. Така че на практика догодина ще имаме повече пари за здраве”, увери д-р Константинов.

Министърът подчерта, че изборът на екип е практика, която не е установена административно и е абсолютно доброволна. „Сега регламентирахме при какви условия може да става това и при какви не. Сложихме таван на цените, има вече някакъв контрол. Пациентите трябва да са наясно, че не са длъжни в никакъв случай да избират екип. Голяма част от жените обаче държат това да се случва, тъй като се доверяват на определен лекар, и ние няма как да им забраним това тяхно право. Хубавото е, че сега вече всичко е на светло и парите минават през касата”, заяви Стефан Константинов.

Той поясни още, че в страната избор на екип се прави при около 1,5% от хоспитализиранията, а за София този процент е 5.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини