Ще отбележим Международния ден на Музиката – 1 октомври

На 30 септември от 18 часа в ритуалната зала на ОНЧ“Св.св. Кирил и Методий“ желаещите ще се разходят в „Прекрасния свят на музиката“. В програмата са включени музикални творби на  Волфганг Амадеус Моцарт и Ференц Лист, в изпълнение на Злателина Коларова – пиано,  и рецитал по стихове от български автори, посветени на музиката, изпълнени от Ана Сиракова и Иван Караславов.

Народно читалище „Пробуда“ – кв. Дебър кани на 3 октомври от 17.30 часа любителите на фолклора на среща с трима изпълнители на народни песни. Кичка Петкова, Виолета Калинова, Ангел Ангелов и организаторите ще посрещнат гостите си във фоайето на читалището.

От 1974 г., по решение на  Международния съвет по музика към ЮНЕСКО, 1 октомври се отбелязва като Международен ден на музиката. На този ден празнуват и българските певци и музиканти. През 1980г. той е обявен за техен професионален празник по случай 700 години от рождението на Йоан Кукузел.

1 октомври е Международен  ден и на възрастните хора, определен от Общото събрание на ООН. Целта е да се обърне внимание на техните проблеми и да се отдаде почит за приноса им към обеството.

Октомври е събрал меланхолията на есента – житейска и метеорологична и това, може би, е причината да бъде обявен за месец на поезията.

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини