Взимат ти книжката, ако не спреш на пешеходна пътека

Ръководството на столичната служба КАТ предлага да се отнема за един месец свидетелството за правоуправление на всеки, който не дава предимство на пешеходна пътека. Предложението ще бъде внесено в парламента, каза началникът на службата Богдан Милчев.

Предвижда се и повишаване на глобите за подобни нарушения, добави той, предаде БТА.

Кампанията, в която Милчев се включи - "Вдигни ръка, спри джигита" на МВР и на вестник "Стандарт", е насочена към намаляването на блъснатите хора, пресичащи на пешеходна пътека. Организаторите призовават пешеходците да сигнализират на водачите с високо вдигната ръка, преди да пресекат улицата. Министърът на културата Вежди Рашидов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, магът Астор и редица други популярни личности се включиха в инициативата.

Според министъра на културата Вежди Рашидов по българските пътища не се шофира, а се води война.

Министърът не е извършвал нарушения на пътя 40 години и притежава златен талон. По думите на Рашидов – въпреки различните акции за безопасност, пътищата ни стават все по-опасни. Той даде за пример, че за един месец при военен конфликт няма толкова жертви колкото за една нощ по родните пътища.

Според Рашидов – дълги години по пътищата е царяло безхаберие, но сега ръководството на КАТ е взело нещата в свои ръце. „Трябва да има драконовски санкции. Може да не правиш нарушения, но нарушител да те убие”, смята министърът. По думите му – не може да продължава липсата на страх у водачите. Зебрата е само указано място, но в човека е бариерата – кога и къде да пресича, обясни Рашидов. Той отбеляза, че пешеходецът трябва да вдига ръка, когато пресича на пешеходна пътека, защото това означава, че е отговорен за своя живот.

"Зебрата не е оправдание за грешките на пешеходците или шофьорите", смята Вежди Рашидов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини