Безумна акция на ДНСК остави центъра на София без Интернет

Държавата не създава никакви условия за полагане на кабелните мрежи под земята, а в идеалния център на София това е невъзможно, смятат представители на Интернет бранша. От ДНСК заплашват операторите с максимални санкции. 

Мащабна акция на Дирекцията за национален и строителен контрол остави без интернет редица потребители в централната част на София. Действията са базата на 26 издадени от ДНСК постановления за премахване на „въздушни кабелни мрежи", повечето от които са от 30 юли и 10 август 2010 г. За всички „премахвания" е сключен договор с фирма изпълнител, като срокът е до 8 април т.г. Сред „засегнатите" са бул. Витоша в участъка от Съдебна палата до бул. Патриарх Евтимий, ул. Солунска (до пл. Славейков), улиците Парчевич, Бистрица, Гладстоун, Ивайло, Кърниградска, Хан Аспарух, Неофит Рилски, Узунджовска, Денкоглу, Граф Игнатиев, Ангел Кънчев, Христо Белчев, Цар Асен, по булевардите Христо Ботев, Александър Стамболийски, Васил Левски, Ген. Скобелев, Княз Ал. Дондуков и др.

На практика обаче „ножицата" е прекъснала всякакви видове кабели – не само преминаващи над уличното платно, а и поставени по фасадите на сградите, като някои от кабелните мрежи са монтирани преди 2003 г. и разполагат с издадено разрешение за ползване.

В интервю за столичен всекидневник от ДНСК признаха, че фирмите, наети за премахването, вероятно са отрязали и кабели на охранителни системи или захранващи банкомати, като дирекцията щяла да им се потърси отговорност за тези им действия.

Допитване на Computerworld до няколко Интернет доставчика показва, че фирмите изпълнителки са действали с „голямата" ножица, прекъсвайки и оптични кабели към сгради на банки, положени по фасадата, тъй като изискванията за сигурност на финансовите дружества не позволяват влизане в сградата по подземен път. Всъщност в центъра на София на повечето места няма никакъв шанс да се избегне т.нар. „въздушно" полагане, тъй като шахтите на каналната мрежа на БТК, която в момента е единствената алтернатива за подземно полагане на съобщителни мрежи, не са разположени пред всеки вход.

„Да, има изискване на закона мрежите на операторите да минат под земята, но държавата не е създала елементарни условия това да се случи, коментира Теодор Захов, председател на УС на БАИТ и член на УС на Сдружението за електронни комуникации. - Достъпът на потребителите в центъра на София до модерни високоскоростни услуги не може да се осъществи без въздушно полагане. Каналната мрежа на БТК е запълнена, дори те имат кабели над земята, електроразпределителните дружества също. Няма съмнение, че на много места подобни висящи кабели са грозни, не подобава на европейска столица, но едва ли е по-европейско да оставиш гражданите й без достъп до жизненоважни в днешно време комуникации, при положение че не си осигурил алтернатива", допълни Захов.

„Във Виена оптиката е положена по жиците на трамваите, това едва ли прави австрийската столица по-грозна. Във Венеция всички съобщителни мрежи са монтирани по фасадите на старинните къщи и замъци, но това не ги прави по-грозни, коментира Димитър Ганчев, управител на Бол.бг до средата на 2008 г. - Въпросът е не да се премахнат изобщо въздушните кабели, а да се внесе ред как точно да се изграждат тези мрежи, така че да създават опасност и да не загрозяват града. Във Венеция например всички кабели са опънати като по конец, няма нито един стърчащ или висящ участък. Това може да бъде направено и тук, стига да бъдат въведени правила. Най-лесно е да се мине с ножицата или да се спазва сляпо буквата на закона."

Проблемите с полагането на кабелните мрежи има и столични райони като Драгалевци, Симеоново и Бояна, където изобщо няма канална. Ползват се електрическите стълбове, които са собственост на общината, но се обслужват и поддържат от електроразпределителните дружества. Там телеком операторите са изправени пред подобни проблеми, има скандали и разправии.

„Проблемът с висящите кабели не е от вчера, но получи гласност през последната година, тъй като КРС получи правото са събира глоби. Заложените в ЗУТ текстове са изготвени предвид интересите на големите оператори, като целта е да бъдат отстранени от пазара по-малките доставчици. Имаха време, повече от 5 години да променят ЗУТ така, че да се разреши изграждането на въздушни съобщителни мрежи по определени правила, както това е разрешено за електрическите кабели. Но за целта трябва да има политическа воля за промяна и за осигуряване на конкурентни условия за операторите в интерес на гражданите", заяви Ганчев.

„Цялостното премахване на въздушните кабели е вредна за България опция, категоричен е Захов. - На практика в старата градска част няма какво да направиш – не можеш да разкопаваш улици и тротоари, каналната мрежа на БТК е препълнена, много от сградите са стари. Регулацията трябва да има определена цел – да даде възможност на повече оператори да работят, представяйки високоскоростни услуги на потребителите на конкурентни цени. И тук не става дума за събаряне на незаконна пристройка или опасно рушаща се сграда, а за прекъсване на жизненоважна в днешно време услуга. Интернет комуникациите днес се нуждаят от нов тип мрежи, оптични, старите не могат да предоставят нужните днес услуги. Така че вместо да решават някакъв проблем на обществото, сегашните действия и на КРС, и на ДНСК създават нов.

„Твърдението, че въздушното изграждане е забранено, е глупост. Държавата първо трябва да създаде условия кабелите да бъдат преместени под земята, като предвиди и изключение за места, където това е невъзможно", допълва Захов.

Сегашният скандал показва нуждата от специална, нарочна регулация. Необходими са преходни разпоредби, които да обясняват какво се прави със съществуващите вече мрежи. „Да се премахне инфраструктурна среда, осигуряваща услуги за голям брой потребители, е безумие, още повече че тя е била направена по този начин, просто защото не е имало друг. В Япония например всички съобщителни мрежи са въздушни. Ще кажат, е това е заради честите земетресения. Центърът на София обаче е типичен пример, че тук също не може да се мине без въздушно полагане. Просто това трябва да е урегулирано в закона", коментира председателят на БАИТ.

"Вярно е, че в момента ЗУТ трябва да се справя с редица други проблеми, свързани с изграждането на магистралите, но времето за решаване на въпросите за широколентовия достъп е именно сега, не може повече да се отлага, смята Захов. Ситуацията на пазара е изключително динамична и всяко забавяне ще се отрази дългосрочно върху потребителите."

„Най-логичният и целесъобразен начин за изграждането на нови мрежи е това да става през вече съществуващата канална мрежа на БТК, но от 2005 г. насам има непрекъснати спорове по отношение на цени, начин на ползване и полагане на такива кабели и доста вяла намеса в тези спорове от страна на КРС. В същото време регулаторът изисква от всеки оператор да свали въздушно изградените си мрежи, като не осигурява регулаторни възможности за разполагането им в каналната мрежа на БТК, твърди Магдалена Георгиева, член на Изпълнителния съвет на БАККО. - Тоталният натиск за премахването на въздушните мрежи е съчетан с изключително мудна процедура по предоставяне на достъп до каналната мрежа на БТК. Това заставя всеки електронен съобщителен оператор да се превърне в строително предприятие при утежнени процедури по ЗУТ, почти приравняващи по сложност на строителната документация изграждането на една кабелна съобщителна мрежа с атомна електроцентрала."

Асоциацията на кабелните оператори (БАККО) е изразила в края на 2010 г. пред представителите на Европейската комисия, събиращи информация за годишния телеком доклад на ЕК,несъгласието си с прилагането на ЗЕС спрямо отдавна изградени мрежи, част от които имат и разрешение за ползване. Това са мрежи, които са изграждани при друг правен режим, който е бил доста по-либерален. „В рамките на санкциите на КРС попадат и мрежи, изградени от 2003 г. насам, т.е. законът се прилага с обратна сила. Има въздушни мрежи от 2000 г., за които има издадено разрешение за ползване, но въпреки това и за тях има съставени актове и са издадени наказателни постановления", коментира Георгиева.

Позицията на КРС

От КРС обясниха, че във връзка с облекчаване на процедурата по полагане на кабелите в съществуващата канална мрежа на БТК, комисията е приела решение 1220 от 11 ноември 2010 г., с което е дала задължителни указания на БТК за изменение на Общите условия, като част от указанията са насочени именно към регламентиране на максимално ясни процедури за предоставяне на достъп до каналната мрежа.

С решение 246 от 22.02.2011 г. КРС е продължила действието на наложените на БТК специфични задължения за осигуряване на достъп до каналната мрежа. „Въз основа на извършения от КРС анализ на съответния пазар, Комисията установи, че е необходимо задълженията на БТК да бъдат изменени с цел да се осигури в максимална степен възможността за ползване на каналната мрежа на БТК при условия на прозрачност и равнопоставеност. Според едно от наложените на БТК задължения дружеството следва да изготви и да внесе в КРС типово предложение за достъп до пасивната си инфраструктура. В процедурата по разглеждане на типовото предложение отново ще бъде дадена възможност на всички заинтересовани предприятия да представят своите становища относно процедурата за предоставяне на достъп до каналната мрежа на БТК", допълват от регулатора. 

Отговорът на ДНСК

ДНСК работи в съответствие със Закона за устройство на територията (ЗУТ). Съгласно разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), кабелните електронни съобщителни мрежи се изграждат подземно. Кабелни електронни съобщителни мрежи могат да се изграждат въздушно само извън границите на урбанизираните територии и в урбанизирани територии с население до 10000 жители и/или с ниско жилищно застрояване, като въздушно изграждане на кабелни електронни съобщителни мрежи не се допуска и в курортни населени места и в селищни образувания, както и в населени места или части от тях, обявени за резервати с историческо, археологическо, етнографско или архитектурно значение.

С предходния Закон за далекосъобщенията (отменен с влизане в сила на ЗЕС) е даден над 3-годишен гратисен период, в който предприятията, осъществяващи обществени електронни съобщения (обществените далекосъобщителни оператори), да приведат изградените от тях въздушни мрежи в съответствие със законовите разпоредби, т.е. да преобразуват мрежите си в подземни.

Следва да се има предвид, че при изграждане на "електронна съобщителна инфраструктура", следва да бъдат съблюдавани разпоредбите на ЗУТ, изискванията на нормативните актове по строителството и правилата за контрол и приемане на строителните и монтажните работи и на Наредба № 17 за правилата за изграждане на кабелни далекосъобщителни мрежи и съоръженията към тях. В тази връзка за изграждане на електронните съобщителни мрежи е необходимо наличие на надлежно издадени от компетентния одобряващ орган, при условията и по реда на ЗУТ, разрешения за строеж. Всички електронни съобщителни мрежи, за които тези изисквания не са изпълнени подлежат на премахване.

Влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни строежи са задължителни за изпълнение, както от собствениците на незаконните строежи, така и от ДНСК.

С писмо на ДНСК от края на януари 2011г. е разпоредено извършването от органите на ДНСК на проверки в цялата страна, относно наличието на незаконосъобразно изградени и/или незаконосъобразно ползвани въздушни електронни съобщителни мрежи във всички населени места с над 10 000 жители, като предвид мащабността на проверката, приоритетно същата да започне от най-големите градове в Република България (областните центрове).

Изпълненото през май 2010 г. принудително премахване на незаконно изградени въздушни кабелни мрежи, за участъци в централната градска част на гр. София, район „Триадица" (по ул. „Алабин" в участъка между ул. „Цар Асен" и ул. „Княз Борис І"; по ул. „Княз Борис І" в участъка между ул. „Алабин" и ул. „Позитано"; по ул. „Алабин", в участъка между бул. „Витоша" и ул. „Цар Асен") е възложено и извършено в изпълнение на издадени в края на 2009 г. и началото на 2010г. 5 броя заповеди за премахване на посочените въздушни кабелни мрежи.

Изпълнението на влезлите в сила 26 броя заповеди за премахване на въздушни кабелни мрежи, находящи се на територията на районите: „Средец", „Триадица", „Възраждане", „Красно село" и „Оборище", издадени от ДНСК през месеците юли и август 2010г., е с краен срок до 8.04.2011г., като до момента е изпълнено премахването на въздушните мрежи по бул.„Княз Александър Дондуков" (в участъка между бул.„Васил Левски" и пл.„Независимост"), по ул. "Г. С. Раковски" (в участъка между бул. „Сливница" и ул. „Гурко") и по бул.„Васил Левски" (в участъка между бул.„Сливница" и ул.„Аксаков").

Приключи премахването по ул.„Г. С. Раковски" (в участъка между ул.„Гурко" и бул.„Патриарх Евтимий"), както и по бул.„Васил Левски" (в участъка между ул.„Аксаков" и бул.„Патриарх Евтимий"). Продължава премахването по ул.„Граф Игнатиев". 

Преди няколко дни от ДНКС заявиха още, че във връзка с получени в дирекцията сигнали, че на мястото на премахнатите се изграждат нови въздушни електронни съобщителни мрежи, са посикали съдействие от КРС за извършване на необходимите проверки от нейна компетентност, които да установят извършителите на новото незаконното строителство. След проверките КРС трябва да уведоми ДНСК, която ще предприеме необходимите последващи действия в съответствие с разпоредбите на ЗУТ , в т.ч. ще образува административно-наказателни производства за налагане на предвидените в ЗУТ имуществени санкции и глоби на виновните лица и нарушителите. 

"Предвид демонстративното и арогантно незачитане на законовата уредба в Република България от страна на операторите, изграждащи нови въздушни електронни съобщителни мрежи на мястото на вече премахнатите такива, ще е напълно и морално обосновано налагането на предвидените санкции за тези фирми в максималните размери от 50 000 лв. и от 10 000 лв., допустими по ЗУТ", пише в съобщението на ДНСК.

Източник: computerworld

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини