Цирк „Ориент” от днес в Първомай

От днес и от Първомай тръгва турнето на цирк „Ориент“ . Собственикът му – Цветан Димитров споделя, че е запомнил с добро първомайската публика и за това е решил да започне пътя си към Турция точно оттук. А и в града ни има място, определено за разпъване на шапитото.

Афиши са разлeпени из цeлия град.  В програмата на цирк „Ориент“ има всичко, което очаква един зрител – клоунада, акробатика и много дресирани животни. 

Но какво е циркът за артистите? Как се живее на колела?

Цветан Димитров е разговорлив човек. За него циркът е съдба, която го е събрала със съпругата му. Той мечтае това изкуство да заеме достойно място в културния афиш на България. Чел е много, гледал е, запознал се е с различни жанрове. Впечатлен е от работоспособността на китайските артисти. Завижда на руснаците, които имат циркова сграда във всеки малък или голям град. Най- разпалено говори за дресурата на различните животни. Според неговата философия дресьорите не само да работят с животните, а трябва да носят отговорност за тях. Дава пример с племенника си  (в цирка фамилиите са често срещано явление)– става в 5 сутринта и си ляга след  12 през нощта. В режима му има всичко – от храненето и почистване на животните, репетиции, до проверка за здравословното състояние на конете, които дресира.

„Понякога се изненадвам от какво се впечатлява публиката – не само от сложните, трудните, постигнати с много тренировки номера. Случва се най-старият и най-простичък трик ги разсмее“- казва Цветан Димитров и допълва: „Стремим се да показваме това, от което хората имат потребност, а те се нуждаят от разтоварване. Човек за това отива на цирк“.

Теди Кирякова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини