Опровергаха мита за вредата от яйцата

Употребата на яйца не се отразява на нивото на холестерол в кръвта и затова те могат да се консумират практически във всякакви количества, смятат учени от университета на Съри, Великобритания.

Неправилното схващане, че яйцата са вредни за здравето, се заражда през 70-те години на миналия век във САЩ. И въпреки, че по-късно американските специалисти многократно опровергават това мнение, много лекари, в това число и в Европа, и до днес съветват пациентите си да се ограничават в употребата на яйца.

Според британските специалисти, цитирани от Би Би Си, мнението, че дневно не трябва да се консумират повече от 2 яйца е напълно необосновано и погрешно: “Наситените мазнини нанасят много по-голяма вреда на здравето, отколкото яйцата, които напротив - са важен елемент от здравословното и балансирано хранене”.

В яйцата наистина има много холестерол - 391 мг на 100 г сурово яйце (или около 225 мг в едно яйце със среден размер), но в тях преобладават ненаситените мазнини, а нивото на наситени мазнини е изключително ниско.

Освен това яйцата са великолепен източник на микроелементи и висококачествени белтъчини, като в същото време в тях има много малко калории. Именно затова диетолозите съветват хората, страдащи от наднормено тегло, да включват в менюто си повече яйца.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини