Рушат яхтеното пристанище на Баневи

Започна събарянето на яхтеното пристанище в курортен комплекс "Русалка", собственост на семейство Евгения и Николай Баневи.
Премахването на бетонния кей е по заповед на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) и се извършва от специализирана фирма, съобщи началникът на дирекцията във Варна инж. Галин Баев.

Заповедта е била обжалвана от Баневи, но жалбата им е отхвърлена от Административния съд в Добрич, съобщи БТА.

В момента в съда тече процедура и за премахване на два басейна, които са без издадени строителни разрешения, добави Баев. Така нареченото джакузи и по-големият от басейните били изградени върху паркинг и също са незаконни.

Специализираната машина за разбиване на бетон влезе на територията на комплекса под полицейски конвой. Управителят му Ангел Марков отказа да вдигне бариерата под предлог, че представителят на ДНСК не притежава статут за преминаване на частна територия, тъй като техниката трябвало да мине не по път, а по паркове и алеи.

Освен това, управителят поиска да му бъде посочено мястото, където е изградено незаконното съоръжение. Според него то се намира срещу морския клуб, а не на централния плаж. По думите му има разминаване и между названието "яхтено пристанище" и мястото, упоменато в съдебното решение като разположено на централния плаж.

Марков нареди да бъде вдигната бариерата едва след предупреждение, че ще му бъдат поставени белезници.
"Един ден хората, които развалят буната, ще отговарят за действията си. Това е брегоукрепително съоръжение за запазване на бреговата ивица на страната, а не яхтено пристанище", посочи управителят на "Русалка".

Според него бетонният кей е съществувал преди приватизацията на ваканционния комплекс и след това е удължен. Незаконността на строежа е констатирана още през 2008 г. и е издадена заповед за премахването, каза инж. Таня Василева от РДНСК в Добрич, а събарянето му ще отнеме два дни и ще струва към 8800 лв. Той е под формата на буквата "Г", с размери около 32 метра от едната страна и 30 от другата.

Нито една от няколкото фирми на семейство Баневи не са подали декларация, че са собственици на буната и затова строежът се води на неизвестен извършител, уточни инж. Василева.

Вчера започна ръчното събаряне на хотел „Рамона” край Варна. То ще продължи най-малко 50 дни, тъй като до сградата няма как да стигне голяма техника.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини