Кого и за какво излъга брилянтно Калина Илиева

сн: ДФ Земеделие
Калина Илиева е лъгала и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, въпреки че е била част от специален екип от експерти на службата, прокурори, служители на ДАНС и други.
Това стана ясно от изявление на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.
 
Разбирате ли на какво ниво е лъгала и колко хора всъщност е излъгала, попита министърът журналистите пред Министерски съвет, където дойде за заседание на кабинета, предаде БТА.

Според Найденов, Илиева е лъгала и администрацията, излъгала "при нас и по-преди нас, защото е назначена от предходния директор на фонда Димитър Тадаръков". Тя подвела и Министерството на образованието, представяйки фалшив документ за легализиране на дипломата си, съобщи "Фокус".

Калина Илиева лъжеше мен, премиера, министъра по европейските въпроси до последния ден преди да роди, че е с тежко гинекологично заболяване, заяви  Мирослав Найденов. По-рано днес Бойко Борисов каза, че бившата шефка на фонд "Земеделие" е заблудила всички по брилянтен начин. Тя ме лъжеше, че има тумор и аз с притеснение съм мислел за нея, добави той. 

Найденов добави, че премиерът е изключително разочарован от постъпката на Илиева: "Предполагам, че той се чувства така, както и аз - измамен и излъган".

На въпрос за причините за лъжите, той предположи, че става дума за болни амбиции за кариера.

Илиева била назначена заради блестящите референции от ОЛАФ. "Тя даде блестяща автобиография, с два западни езика, които наистина ги говореше, това поне не лъже. Искахме да сложим млад човек, който има доверието на европейските институции, който е работил с тях, познава процедурата", каза Найденов. Това била единодушната оценка на всички от Управителния съвет на фонда. Той отрече причина за назначението да е бащата на Илиева - Илия Илиев, който е шеф на пожарната в София.

Според министъра заради фалшивата диплома има вероятност от ЕК да "гледат с малко по-друго око на България", съобщи БТА. Той определи ситуацията като изключително неприятна и "срамно петно за българската администрация".

Не очаква обаче да има юридически проблеми.

Изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов заяви, че на този етап юристите смятат, че няма да има последствия по отношение на подписите, които Илиева е поставяла върху различните договори за отпускане на финансова помощ, заради фалшивата й диплома, посочи той. Симеонов каза обаче, че все пак ще се изчака становището на прокуратурата.

Симеонов потвърди още, че Илиева е изпращала писма пряко до ОЛАФ за проверки на кандидати по Програмата за развитие на селските райони, без да е уведомявала за това съответните контролни органи у нас. По част от тези писма ОЛАФ е образувала проверки и е спряно придвижването им.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини