Програма дава заплата и стаж на безработни от Димитровград

Част от работодателите на срещата в Бюрото по труда

10 работодатели от Димитровград днес изявиха желание да наемат на стаж млади хора от Димитровград, които са безработни и имат образование. Срещата в местното бюро по труда е по програма "Ново начало", която стартира от 1 октомври в цялата страна.

Според условията безработни до 29 години с диплом за средно или висше образование и без ден трудов стаж, могат да започнат 6-месечно обучение по специалността си. Чрез работодателя държавата им дава заплата от 300 лв. и плаща осигуровките на стажанта, който има обучител. Той пък взема по програмата половин минимална заплата плюс осигуровките. Ако младите хора вече са участвали в подобни програми на службата по заетостта, те нямат право пак да се кандидатират.

Всички тези факти разясни на представителите на "Неохим,"Нео-титан","Волта" и други фирми главния експерт в Бюрото по труда Мария Велчева. Тя припомни, че по проекта "Ново начало" има осигурени 25 милиона лева за 13 500 безработни млади хора в цялата страна. Колко млади хора ще бъдат наети в Димитровград не стана ясно, всичко зависи от активността на работодателите, обясни Велчева. По данни от месец септември в димитровградска община без работа има 460 млади хора до 29-годишна възраст.

Мария Велчева, главен екперт в Бюрото по труда разясни условията на програмата "Ново начало"

Следващият петък, 29 октомври ще има втора подобна среща, на която са поканени фирмите ВиК, Климатех, БКС и други, уточниха от димитровградското бюро по труда.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини