Днес е Международният ден на детската книга

На 2 април е рожденият ден на Ханс Кристиян Андерсен. С неговите красиви и добри приказки израстват поколения деца по целия свят. Ето защо през 1967 г. по решение на Международния съвет за детската книга (IBBY), 2 април е обявен за международен ден на детската книга. Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията. Тази година страна домакин на празника е Испания.

Международният съвет за детската книга е международна неправителствена организация, създадена през 1953 г. в Цюрих. Организацията има Национални секции в над 70 страни по целия свят и е с официален статут на членка на УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

Членове на Националните секции на Международния съвет за детската книга са утвърдени писатели, илюстратори, издатели, редактори, преводачи, журналисти, литературни критици, учители, университетски преподаватели, библиотекари, разпространители на книги, социални работници и родители.

През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява специална награда "Ханс Кристиян Андерсен" - най-голямото международно отличие за детска литература, наричана още "Малката Нобелова награда". На всеки две години страните от цял свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор. Номинирани писатели от България са били Георги Константинов и Асен Босев, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор.

Сред носители на наградата "Ханс Кристиян Андерсен" са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари...

През две години по предложение на Международния съвет се изготвя Почетен списък с по три книги от всяка държава. В него се вписват произведения с изявени художествени постижения - за художествен текст, за илюстрация и за най-добър превод на съответния език. Първата българска книга, включена в Почетния списък е "Приказен свят" на Ангел Каралийчев през 1974 г. В Почетния списък са включени и нашите писатели Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 г., Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 г. и Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година.

Източник: banker.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини