Искат 4% лихва по кредитите

Лихвите по кредитите да паднат на 4 процента, а на депозитите на 3 процента, поиска в Националния пресклуб на БТА днес Светлозар Николов, председател на Националната асоциация на българския бизнес (НАББ).

Според организацията, сегашните лихвени нива на банките убиват малкия и среден бизнес.

Нивото на лошите кредити у нас е 30 процента, хиляди фирми са застрашени от фалит в близките два месеца, каза Николов. НАББ организира поредица протестни действия против банковата кредитна политика.

Призоваваме всички граждани, недоволни от високите лихви да се съберат на протест на 19 октомври от 12 до 13 часа пред централата на своята банка, каза Николов. Той заяви, че такива протести ще има в цялата страна.

На 26 октомври акцията ще се повтори. В същия ден НАББ ще организира и кръгла маса с участие на финансови институции, където ще се обсъжда намаляването на лихвите.

Николов каза, че вече има четири банки, които са готови да свалят лихвите до поисканите от тях нива, но не даде на журналистите техните имена.

Ако не бъдат взети мерки за отпушване на кредитирането, рисковете за световната финансова система и икономика могат отново да нараснат, предупредиха тази седмица експерти от Международния валутен фонд (МВФ).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини