Голи тела, асфалт и ерекции: задава се Sofia Dance Week!

Стана ясна окончателната програма на второто издание на фестивала за съвременен танцов театър Sofia Dance Week (24 септември – 1 октомври).

И тази година в столицата ще пристигнат едни от най-големите имена от световната танцова сцена, а огромният успех на миналогодишното издание привлече спектакли, гастролиращи по най-големите международни фестивали.

Sofia Dance Week 2009 ще протече едновременно на сцените на Национална опера и балет и Театър “София”. Билетите за фестивала са вече в продажба. Те могат да бъдат закупени на сайта на bgbileti.com. И тази година организатор на събитието е Списание 1 с партньорството на БТК.

Откриващият спектакъл на тазгодишното издание на Sofia Dance Week е озаглавен Аsphalte ("Асфалт"). Той е дело на танцовата компания Derniere Minute с арт директор и хореограф експлозивния френски танцьор Пиер Ригал. "Асфалт" е инспириран от градския живот и танцьорите, които го изпълняват са пет хип-хоп танцьори.

Вторият ден (25 септември) е посветен на голия спектакъл nudo.nuda ("гол.гола”) на италианката Алесандра Кристиани - разказ за целия женски свят в неговия най-деликатен преход - от пубертета до началото на зрелостта.

Сама на сцената с голото си тяло, Кристиани изследва абсолютно неотложната нужда от първична идентичност – тялото. С всички негови мрачни желания, ексцентрични фантазии, болка и екстаз. Необходимостта да се отвориш.Да се разкриеш. Да бъдеш…

Танцова компания Derniere Minute ще представи и втори спектакъл в рамките на фестивала. Той е озаглавен Érection ("Ерекция") и е соло спектакъл на Пиер Ригал в съавторство с Орелиан Бори.

"Ерекция" проследява дългото пътешествие от човека-животно до социалния човек през всичките му виртуозни обрати, проби и грешки.

Неделята, 27 септември, е посветена на българското участие в Sofia Dance Week 2009, което, както вече бе обявено, е поверено на Виолета Витанова, Станислав Генадиев и Мирослав Йорданов от Kinesthetic Project заедно с трупата на Балет Арабеск. Те ще представят две миниатюри: Reverb (тялото в криза) и Ductus (ръководство за езда на мъртви коне). В понеденик, петият фестивален ден, танцовата компания Gauthier Dance ще представи сборен спектакъл, съставен от 7 миниатюри.

Полският хореограф и танцьор Миколай Миколайчик ще представи спектакъла, озаглавен Waiting ("Очаквайки”), който ще бъде игран на 29 септември. Това е вторият солоспектакъл във фестивалната програма, който третира темата за голотата. Waiting е автобиографична история за раждането на танцьора като реконструкция на самия себе си.

Последните два закриващи дни от програмата на Sofia Dance Week 2009 ще представят Solo #2 – Frequences ("Соло#2 – Честоти").

В почти пълен мрак Solo #2 - Frequences изследва всички възможни движения на човешкия торс с математическа прецизност, безгранично въображение и виртуозност.

Местата за публиката са ограничени – само 50 зрители на представление – и разположени на самата сцена.

И тазгодишното издание на Sofia Dance Week ще започне с подгряваща кампания. Тя стартира на 30 август с вече станалото традиция мащабно следобедно градинско парти в Борисова градина при езерото с лилиите.

Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини