За стройна фигура – обядвайте с... мъже

Когато обядва с мъж, жената често подбира ястия с по-малко калории, отколкото ако се храни с приятелки или сама. Това е изводът, до който са стигнали изследователи от Университета Макмастър в Онтарио, Канада.

Мередит Янг, ръководител на катедрата по психология, неврология и поведение, цитирана от Би Би Си, отбелязва, че при избора на храна очевидно влияе и компанията.

По време на своите наблюдения канадските учени са установили, че жените, които обядват в компанията на един или повече мъже подбират храна, съдържаща по-малко калории, отколкото тези, които се хранят в женска компания. Нещо повече – колкото по-голям е броят на мъжете в компанията, толкова по-малко калории се оказват достатъчни за жената да се нахрани.

“Ние често забравяме, че храненето е социална дейност. Хората подбират компанията, в която ще се хранят и тяхната психика се подготвя от по-рано за това какво ще изберат за обяд”, твърди Янг.

Според нея обяснение за горния факт е, че хранителната промишленост акцентира в своите реклами върху женската част от обществото – в клиповете на различните продукти най-често има привлекателно изглеждащи стройни жени, а не такива със средно или наднормено тегло. “По този начин изборът на храна започва да зависи от това как хората около нас възприемат нашия избор, т.е. с какво мнение остават за самите нас”.

Колкото до мъжете наблюденията на канадските психолози показват, че мъжкият пол не обръща особено внимание нито на количеството храна, нито на това дали се хранят в компания на мъже, жени или в смесена.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини