Четирима български алпинисти изкачиха осемхилядник

Снимка: wikipedia.org

Днес, 26 юли, неделя, около 08.00 часа местно време българите Николай Петков, Дойчин Боянов, Боян Петров и Николай Вълков са стъпили на Гашербрум-1 или Хидън пик (8069 метра над морското равнище), съобщиха на спортна редакция на БТА четиримата български алпинисти по електронен път.

В момента четиримата са в щурмовия лагер 4 (7300 м), откъдето ще продължат слизането си към подножието.

Атаката е започнала в 00.30 часа след полунощ, което е 22.30 часа на 25 юли българско време. По думите на Дойчин Боянов, горната част на маршрута е била много технична и е изисквала катерене на предните зъби на котките и с две сечива.

Заедно с българите на върха са били финландецът Вейка Густафсон и японецът Казуя Хирадиде.

Това е първото изкачване на Гашербрум-1 от българи. Върхът е първи осемхилядник за Боян Петров и Николай Вълков, трети за Дойчин Боянов - след Еверест (2004 г.) и Нанга Парбат (2006 г.). За Николай Петков това е пето изкачване на осемхилядник след двете изкачвания на Еверест (1984 и 2004 г.), Дхаулагири, Нанга Парбат (2006 г.).

Хидън пик е единадесети осемхилядник за България след Еверест, Лхотце, Макалу, Чо Ойю, Дхаулагири, Нанга Парбат, Анапурна, Броуд пик, Гашербум-2, Шиша Пангма. Остават още три осемхилядници, които не са изкачени от български алпинисти: К-2, Кангчендзьонга, Манаслу.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини