Фолклорен празник и кулинарна изложба в Книжовник

    Фолклорен празник и кулинарна изложба се проведоха в хасковското село Книжовник, съобщиха от Областна администрация.

    Читалище „Изгрев 1900“ в Книжовник представи най-добрите си изпълнители от групите за български народни песни, за родопски фолклор и стари градски песни. Децата от местната детска градина изпълниха част от своя репертоар, а най-добрите кулинари от Книжовник подредиха изложба с традиционни ястия. Арменски сладки, родопски пататник, катми, циганска баклава, сладко от сезонни плодове и най-сочните дини от района, бяха част от кулинарната изложба на читалището в Книжовник.

    Срещата на автентичния фолклор и местните традиции бе под мотото „Заедно сме“. Тя е организирана от областния управител на Хасково Станислав Дечев в изпълнение на Комуникационната стратегия на Министерски съвет на Република България за Европейския съюз 2019.

    „Заедно сме“ е нашата идея да покажем, че българските читалища съхраняват традициите и обединяват хората от различните етноси, които заедно работят, творят и се веселят, каза областният управител Станислав Дечев.

    Гости на празника бяха заместник-председателят на Общинския съвет в Хасково Динко Тенев и кметът на Книжовник Иван Славилов. Секретарят на читалището Ваня Петкова представи дейностите на НЧ “Изгрев 1900“ и подчерта, че тя и хората от селото полагат усилия да пазят и предават традициите на младите и децата.

    Празникът „Заедно сме“ завърши с хоро, дегустация на ястията и много игри за децата.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      88
      88979
      2 -5
      19:21, 23 юли 2019
      Мутретата са като прасетата
      .......
      Преди избори се търкат по полите на Бабетата :))
    • 2
      Гю
      Гюро
      5 -3
      19:51, 23 юли 2019
      Станко обратното на острото организал бабите в Книжовник да готвят в жегата. Следва подобна организация в Маслиново, Мандра, Тракиец и пр. Хвала на този чутовен организатор. Без него бабите по селата са като сирачета, пекат си баниците хаотично и неорганизирано, затова и често загарят. Откакто Станко се е заел с организацията не се чуло баница да загори. И пак със синьото костюмче.
      • 87
        877079
        0 -3
        20:01, 23 юли 2019
        Тъпа Мутра съм Засмяна .
        Може да съм Проста , но не ходя Боса :)),
    • 3
      Ев
      ЕВРОАТЛАНТИК
      4 -3
      20:41, 23 юли 2019
      Тия жени са 42 или 43 или 44 набор Те бяха чавдарчета септемврийчета пионерчета комсомолци те учуха градаха социализма в държавата която вече 30 години грабят и водят към д0ъното демократите и тяхните подлоги Тоя процес е особено крещящ при гербаджиите Никому известният Станиславчо --обл управител е един от гербаджиите Делянката Беливанката и вся останляя с---------
    Последни новини