САЩ обявиха, че новата лунна капсула е готова за полет

В деня на 50-годишнината от първото кацане на хора на Луната вицепрезидентът на САЩ обяви, че капсулата за екипажа за нова подобна мисия през 2024 г. е готова.

"Благодарение усилената работа на мъжете и жените в NASA и в американската индустрия Orion за мисията Artemis 1 е завършена и готова за началото на подготовката за този исторически полет", каза Майк Пенс. Това става в центъра "Нийл Армстронг" в Космическия център "Кенеди" във Флорида в присъствието на Едуин "Бъз" Олдрин, който бе пилот на лунния модул от мисията Apollo 11 през 1969 г., и Рик Армстронг, син на първия човек, стъпил на Луната.

В съобщението на американската аерокосмическа агенция се казва, че ако преди половин век задачата е била успешно да бъдат изпратени до земния спътник хора и прибрани у дома, сега мисията е устойчиво присъствие на Луната като подготовка за следващия голям скок - първият полет на астронавти до Марс. Името "Артемида" е избрано неслучайно - тя е била сестра на Аполон и древногръцка богиня на Луната, допълват от NASA.

Готов е и европейският сервизен модул за захранване с енергия и двигатели за Orion, изработен в Бремен от Airbus. През ноември 2018 г. той бе откаран в САЩ за окончателно сглобяване и интегриране. След като двата модула бъдат свързани, инженерите ще монтират термощит и през септември в Сандъски, щата Охайо, ще започнат тестове за това дали комплексът ще издържи на условията в дълбокия Космос.

Следва завръщане в "Кенеди" за финални проверки и поставяне върху ракетата носител Space Launch System (SLS) и първи автоматичен полет около Луната. Плановете предвиждат новите "астронавти-луноходци" да се присъединят в третата мисия Artemis 3, в която може да участва и първата жена.

Източник: dnevnik.bg

Коментари в сайта

Последни новини