На Рожен тестват алкоочила, показват какво вижда шофьор с 1.5 промила алкохол

 

В най-активните дни на Събора-вчера и днес, на Роженските поляни, където са всички фестивални прояви, е обособена Зона за пътна безопасност. Експерти от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и отдел Пътна полиция към МВР акцентират на опасностите от високата скорост, използването на мобилен телефон при шофиране, важността от поставянето на обезопасителни колани и други съвети за повишаване на безопасността на движението. Голяма част от гостите, средно по 100 хиляди дневно, пътуват за проявата със собствените си автомобили. С цел превенция, институциите предприемат мерки не само за организация на движението, но и за допълнителен акцент на пътната безопасност по време на събора.

Със специални алкоочила, симулиращи възприятията на човек със съдържание от 1,5 промила алкохол в кръвта, гостите на събитието могат да се убедят и колко е трудно човек дори да се движи, когато е употребил сериозно количество концентрат. Това е още един акцент за превенция срещу шофиране под въздействието на упойващи вещества, особено с оглед характера на събитието. На проявата присъстват и стотици деца като за тях се провеждат редица игри и открити уроци, които да ги научат на основни правила по пътна безопасност.

Често на подобни масови прояви, където има голям брой автомобили, за съжаление, се случват и тежки инциденти преди и след техния край. Целта на организаторите е по време на цялото мероприятие да се засили вниманието на гостите, за да шофират внимателно и отговорно от и към дома си.

СмолянБГвести
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини