Психологическите трикове, с които да получим онова, което искаме

Понякога в живота се изправяме пред трудни ситуации, за чието разрешаване ни се ще да разполагахме с магическа пръчица. За съжаление, магически пръчици не съществуват. Нито магии. Ние сами трябва да се справим с проблемите, да излезем от сложния лабиринт, в който сме се оплели. Животът е трудна работа, но съществуват няколко трика, с които можете да го надхитрите, пише Bright Side. Тези психологически хитрости ще ви помогнат да се справите с трудностите, да оправите отношенията си с другите и да постигнете вътрешен мир.

1. За да получите подкрепа от някого вбъдеще, помолете го за дребна услуга днес.

Някога Бенджамин Франклин решил да спечели доверието на един човек, който не го харесвал. Било му важно, защото този човек било възможно да окаже влияние върху политическата му кариера, освен това имал внушителна библиотека. Франклин написал вежливо писмо, в което помолил въпросния човек за услуга – да му заеме за няколко дни една рядка книга. Книгата била изпратена незабавно. Малко по-късно известният политик я върнал с благодарствена бележка. Следващия път, когато се срещнали на обществено място, любителят на книгите сам потърсил компанията на Франклин и впоследствие двамата станали приятели.

Както написал по-късно политикът в автобиографията си: „Човек, който веднъж е направил нещо мило за вас, е по-вероятно да ви помогне отново”. Това е смисълът на този ефект. Как бихте могли да го използвате в живота?

Можете да помолите човек, когото познавате бегло, за дребна услуга. Например поискайте му химикалка или молив. По този начин шансовете той да направи нещо много по-голямо за вас на по-късен етап значително се увеличават. Ако някой колега не ви харесва, попитайте го за мнението му по важен проект. Това би било отлична предпоставка за бъдещи приятелски взаимоотношения.

2. Разберете само с една дума дали някой ви харесва, или не.

Дали сте симпатични на някого, или не, обикновено си личи от пръв поглед. Със сигурност не е нужно да задавате директен въпрос, за да стигнете до истината. Не е нужно да сте направили нещо лошо на човека, просто има хора, които от самото начало не харесваме, без да имаме обяснение за това. Понякога интуицията не ни е излъгала, друг път обаче ставаме близки именно с човека, когото сме отбягвали отначало. За да разберете обаче със сигурност дали някой ви харесва, или не, можете да се съсредоточите върху специфична дума или израз, които той използва (всеки си има по някой такъв), и всеки път когато ги използва (или техен синоним), си усмихвайте и кимайте утвърдително. Ако човекът ви харесва, той ще започне да ги употребява все по-често. Може да ви звучи глупаво и невероятно, но е утвърден психологически трик. Опитайте някой път.

3. Дъвчете дъвка, за да се успокоите.

Според проучванията дъвченето на дъвка значително понижава нивата на кортизол (хормон на стреса) в организма. Съществуват няколко възможни обяснения за този странен факт. Едно от тях е, че кръвта нахлува в главата ви и започвате да чувствате облекчение и успокоение. Друго гласи, че организмът ни прави приятна асоциация с храна и затова дъвченето на дъвка ни прави по-щастливи и по-спокойни. Освен другите ползи, дъвката ни разсейва и ни помага да не мислим за други вредни навици като прекомерно тъпчене с храна, когато сме под стрес;, гризане на нокти и пушене например. Все пак не прекалявайте!

4. Споделете с някого тайна, за да заздравите връзката си.

Чудесен начин да спечелите доверието на някого е като споделите тайна с него. Разбира се, не му казвайте нещо наистина важно и прекалено лично за вас, особено ако целта ви е просто да го накарате да погледне с други очи на вас. В случая от значение е да му покажете, че му имате доверие и че искате да знае определени неща. По този начин човекът ще се почувства специален и връзката ви ще се заздрави. Рано или късно и той ще започне да ви доверява неща от личния си живот.

5. За да получите това, което искате, предложете на някого варианти за избор.

Ако целта ви е да накарате някого да направи нещо, което не му се иска, просто му задайте правилния въпрос. Не го питайте дали ще направи нещо, или не, а му дайте право на избор между два варианта.

Например трябва ви някакъв анализ или проект от колега. Не го питайте дали ще ви го даде, или не. Попитайте кога ще ви го даде: утре или след няколко дни. По този начин човекът разбира, че е важно и че очаквате от него да свърши работата в определен срок, като същевременно не го притискате, а му оставяте правото на избор. С други думи, хем изисквате от него, хем му създавате илюзията, че контролира ситуацията. Хората не обичат да ги притискат в ъгъла и да им заповядват.

6. Направете грешка, за да станете по-симпатични на хората.

Всички се опитваме да не правим грешки най-вече защото се страхуваме да не ни се присмеят. Допускането на дребна грешка най-вероятно ще ни направи по-симпатични в очите на околните. Все пак е човешко да се греши. Никой не обича безгрешните хора. Още по-малко тези, които парадират с перфектността си. Обикновено са обект на одумване и завист.

Освен това по този начин другите няма да се страхуват да допуснат грешка във ваше присъствие, което ще ги накара да се почувстват много по-отпуснати и удобно в компанията ви. Ако видят, че сте допуснали грешка, ще ви я посочат, без да се страхуват, ще се почувстват по-добре от това, а вие не бива да се обиждате. Първо, все пак сте я допуснали, второ, спечелили сте доверието и симпатиите на околните.

Все пак не го правете често. В противен случай може да постигнете обратния ефект и хората да започнат да се съмняват в способностите ви.

7. Хората ще ви харесват повече, когато откриват сходни черти помежду ви.

Много хора знаят какво са „огледалните жестове”. Можете да постигнете голям ефект, ако буквално създадете някакви прилики между вас и хората, с които общувате. Ако се съмнявате, че това върши работа, помислете си колко е приятно, когато сте в чужда страна и срещнете някой земляк. Или откриете, че с някого имате общи познати. Или разберете, че някой е учил във вашето училище, в същата гимназия като вас или в същия университет. Или установите, че любимите ви книги и филми с някого съвпадат – това предполага един дълъг разговор, в който неминуемо ще се положат основите на приятелство. Хората са устроени така, че да харесват онези, с които имат общи черти.

8. Правете комплименти всеки ден.

Правете комплименти всеки ден на хората и им казвайте по някоя добра дума. Дори да сте в ужасно настроение. Дори да сте имали кошмарен ден. Никой не харесва сръдливците. Всеки търси компанията на усмихнати и позитивни хора.

Отначало ще е трудно, но после ще свикнете и няма да се налага да се насилвате да говорите с усмивка и вежливо, а ще ви стане навик. По този начин със сигурност хората ще започнат да ви харесват много повече от преди.

Най-хубавото е, че постепенно ще започнете да казвате добри думи не само на приятелите и колегите си, но и на непознати – това със сигурност ще ги накара да се усмихнат. А в съвременния забързан и студен свят имаме нужда от повече дружелюбност и добронамереност, от повече положителни мисли и чувства.

9. Не се надценявайте и не си въобразявайте, че постоянно сте в центъра на вниманието на хората.

Свикнали сме да се вторачваме в себе си и ако не се харесаме сутрин в огледалото, имаме чувството, че цял ден и хората ни гледат накриво и са се втренчили във всички недостатъци, които сме забелязали ние. Всъщност това изобщо не е вярно.

Това е т.нар. "ефект на прожектора", проверен от екип психолози, който помолил група доброволци цял ден да носят странна тениска, а след това да оценят колко хора са ги забелязали. Оценките на участниците в експеримента били двойно по-високи от действителното количество. Изводът е ясен: намираме се в центъра на внимание много по-рядко, отколкото смятаме; надценяваме влиянието на действията си върху другите. Всъщност не сме толкова важни.

Помислете си как постъпвате, когато излизате извън града или се отдавате на туризъм. Обличате се в дрехи, в които се чувствате удобно и не прекарвате един час пред огледалото в чудене кое с кое си отива и как бихте изглеждали в очите на хората. Постарайте се да приложите този начин на мислене в ежедневието си, а не само в определени ситуации. Правете това, което ви носи спокойствие и ви кара да се чувствате добре. Успокойте се и бъдете себе си, без значение къде се намирате и колко хора има около вас. С други думи – дръжте се естествено и никой няма да ви осъди за това. 

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини