Снежни водорасли, открити в ледени шипове, подсказват, че на Плутон може да има живот

Снежни водорасли бяха открити в ледени образувания на голяма надморска височина в отделечен район в Андите, находката се възприема като възможен знак за наличието на извънземен живот на Плутон.

Микробите са открити в Чили, близо до Люляйляко, вторият по височина вулкан в света. Това е един от най-негостопримните за живот райони на Земята, със силни ветрове, температурни колебания и силна ултравиолетова радиация.

Ледените шипове, познати като пенитенти, могат да достигнат височина от 4.5 метра и се срещат само на голяма надморско височина в Андите. Същите са открити и на Плутон, като се спекулира, че може да съществуват и на Европа - един от спътниците на Юпитер.

Биолог от Университета в Колорадо забелязал червеното оцветяване – издайнически знак за микробна активност – в пенитентови полета, на надморска височина близо 5 000 метра. Вземайки проби за анализ, учените потвърдили наличието на два вида водорасли – първата документирана форма на живот в подобни сурови условия.

Сега учените се интересуват от адаптацията на организмите към негостоприемната среда.

Според изследователите ледените шипове осигуряват подслон на микробите, а служат и като източник на вода в иначе сухата и бедна на хранителни вещества среда.

Районът е изключително отдалечен и трудно достъпен. По време на научната експедиция един от общо 4-те камиона трябвало да бъде натоварен с варели питейна вода.

Снежните водорасли са често срещани из криосферата - и в заледените, и в заснежените участъци, но за пръв път биват открити на толкова голяма надморска височина.

Интересното е, че тези открити на мястото са близко свързани с други вече известни ни снежни водорасли от Алпите и полюсите.

Думата “пенитент” идва от испански и означава “каещ се”, защото образуванията биват оприличавани на процесия монаси в бели роби по време на покаяние.

Те образуват заснежено поле, обект на уникална комбинация от силна радиация, ниска влажност и сухи ветрове.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини