Falcon Heavy изпълни най-тежката мисия (видео)

Ракетата Falcon Heavy на компанията SpaceX излетя тази сутрин в 9:30 по българско време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида.

Всичките 24 изследователски спътника успешно са изведени на орбита.

Страничните ускорители, използвани повторно след старта през април, се приземиха успешно в зоната за кацане 1 и 2 на военновъздушната база Кейп Канаверал, Флорида. Централното ядрото на Falcon Heavy изгоря по време на опита си за кацане на платформата, наречена "Разбира се, че все още те обичам", в Атлантическия океан. SpaceX улови половината от двукомпонентния обтекател на Falcon Heavy, използвайки мрежа, монтирана на кораба "Ms. Tree", съобщи SpaceFlightNow.

Полезният товар на мисия STP-2 са няколко особено важни експеримента, които ще очертаят бъдещето на космическите изследвания - космически кораб, задвижван от слънчеви лъчи, атомен часовник за навигация в дълбокия космос и тест за ново ракетно гориво.

Операцията по разпределянето на сателитите по проектните им орбити продължи около 6 часа.

В 10:01 българско време телеметрията на ракетата потвърди отделянето на първите два спътника, което бе успешно, изпращайки микросателитите Oculus-ASR и двойка кубсата (кубически сателита) в орбита.

Първият от следващата серия спътници, който се отдели от Falcon Heavy в 10:52 е Prox-1, микросателит на Технологичния университет на Джорджия, който провежда експеримента със соларното платно на Planetary Society. Устройството, наречено LightSail 2, използва слънчева светлина, за да “плава” в космоса. Слънчевите платна се предлагат като ефективен начин за междузвездно пътуване без нужда от тонове гориво. Слънчевите платна се ускоряват бавно, но постоянно, което означава, че теоретично е възможно да достигнат невероятни скорости.

LightSail 2 ще бъде освободен от сателита Prox-1 на 1 юли, за да стартира експеримента по задвижването на апарата като контролираният полет ще продължи една година.

След около час, в 09:59 сателитът FalconSat 7, кубсат с размер на тостер, разработен в Американската военно-въздушна академия, е разположен на орбита. FalconSat 7 ще тества разгъваема структура на оптичен телескоп в орбита.

Двата тандемни експерименти на НАСА или кубсатите E-TBEx се отделят съответно в 10:08 ч. и 10:13 ч.. Те ще предават радиосигнали до приемните станции на Земята, за да могат учените да проучат как се смущават радиосигналите от естествено образуващите се мехурчета в горната атмосфера на Земята. Разбирането на тези смущения и начините за тяхното преодоляване в крайна сметка ще подобрят надеждността на радио и GPS сигналите, на които разчитаме всеки ден.

Спътникът с атомния часовник на НАСА за навигация в дълбокия космос Deep Space Atomic Clock успешно е разположен на орбита в 10:54 ч. Deep Space Atomic Clock е технологична демонстрация, която има за цел да промени начина на навигация в космоса, като направи бъдещите космически кораби по-автономни.

Мисията на НАСА за тестване на "зелено" гориво (GPIM) успешно бе изведена на орбитаа в 10:57 ч. GPIM ще тества „зелена” алтернатива на хидразин, силно токсичен пропелант, който понастоящем се използва от космическите кораби, както и нова задвижваща система. Ако това гориво се окаже ефективно, тази система с ниска токсичност би могла да замести хидразина в бъдещите мисии и да улесни обработката преди старта.

Цялото съзвездие от шест сателита за наблюдение COSMIC-2 (Constellation Observing System for Meteorology, Ionosphere, and Climate-2) се отделят от Falcon Heavy в 11:32. Сателитите COSMIC-2 ще формират мрежа за наблюдение на времето, която ще събира данни за температурата, налягането, плътността и водните пари в различни слоеве в земната атмосфера.

В 11:38 двигателят "Мърлин" на горната степен на Falcon Heavy завършва третото си запалване в мисията тази сутрин. Тази маневра започва процеса на издигане на ракетата Falcon Heavy на необходимата орбита за отделяне на космическия кораб DSX - последния полезен товар на мисията - в 6:04 ч. EDT (13:04 българско време).

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини