Асеновград озарен за поредна година от малките слънчови невести

Изображение 1 от 6

    И тази година Асеновград спази своята уникална традиция да посрещне благословените слънчови булки – калиниците. Празникът започна с обичай за наричане в двора на Етнографската къща. Малко по-късно в храм „Свети Николай Чудотворец” бе отслужена света литургия, след което приказна колона, озарена от белите рокли на слънчовите невести, се отправи на шествие по улиците на града. Имаше и такива, които още непроходили бяха пременени в бяло в детските си колички. Колоната от калиници и родители им бе водена от военен духов оркестър до градския парк- Там малките красавици преминаха през еньовския венец, след което получиха подаръчета и грамоти за участие, осигурени от Общината.

    Празникът продължава и в момента. В 14:00 ч. в парка ще започне конкурсът за мини Мис и мини Мистър Асеновград. “Големият” конкурс т.е. този, в който ще бъде избрана Мис Асеновград, е с начален час 20:00. Водеща ще е Боряна Баташова.

    Еньовден или Свети Яни е един от най-характерните празници в Станимака. Още преди стотитици години на този ден във всички тукашни махали се е правил обичаят, при който момиченца са се обличали като булки и придружени от свои приятелки са обикали града, пеейки "Вижте наш`та калиница колко е красива. Тя ще стане по-красива, нека ни е жива". В навечерието на празника в дома на калиницата са отивали приятелките й, които носили своите нишани – пръстенче, копче, карфица, фибичка. Тези нишани се поставяли в бакърче с "мълчана" вода, покривали се с бяло платно и се оставяли да “преспят” под звездите. На следващия празничен ден - Еньовден, приятелките идвали отново и присъствали на обличането на калиницата. Обиколките по махалата са се правили, за да се разнесе благословията за всички къщи и хора. В Асеновград образа на калиница се отнася към този на малката Богородица, според чието житие е въведена в Храма, когато е била на 3 годинки.

    И днес празникът продължава да битува, мака и силно променен, и да се очаква с нетърпение от малки и големи, от местните и от гостите на града. Момиченцата, които са избрани за калиници, могат да са в тази си роля в продължение на не повече от три години.

    Източник: asenovgrad.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини