Екрем Имамоглу спечели Истанбул за втори път

Според неокончателните резултати Екрем Имамоглу, кандидатът на опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП), е новият кмет на Истанбул, който беше избран за втори път на повторните избори за кмет на мегаполиса, състояли се днес.

Турският телевизионен канал Фох ТВ съобщи, че след отваряне на 97% от бюлетините,

Имамоглу води с преднина от около 9 пункта пред опонента си Бинали Йълдъръм,

кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Екрем Имамоглу води с 54,03% подкрепа пред канидадата на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм, който е получил 45,09% подкрепа, според резултати след преброяване на 99,37% от гласовете, съобщава Анадолската агенция.

За Имамоглу са гласували 4 698 782 избиратели, а за Йълдъръм - 3 921 201 избиратели. Останалите кандидати в изборите са получили общо 0,88 процента от гласовете. Избирателната активност е била 84,42%.

Още преди да бъде вдигната забраната от Висшата избирателна комисия за огласяване на резулатите, Йълдъръм заяви на живо пред телевизионните станции: „В 19.16 ч. станаха известни предварителните резултати и те показват,че Имамоглу има превъзходство и аз го поздравявам”.

В изявление пред телевизионните камери Имамоглу подчерта, че всъщност повторният избор е победа на демокрацията,

на волята на народа на Истанбул. Имамоглу призова президента Реджеп Тайип Ердоган да работят заедно за разрешаване на тежките проблеми, пред които са изправени жителите на мегаполиса.

„Моето желание е да работим заедно по всички проблеми, нашите съграждани очакват работа и разрешаване на проблеми. Затова съм готов всеки момент да се срещна с вас и да обсъдим пътната карта, по която като кмет на Истанбул бих искал да работим”, каза Имамоглу.

Той обеща, че ще вложи всички сили за разрешаването на проблемите.

Имамоглу посочи, че избирането му не е победа, а е ново начало и че ще работи с всички заедно за прогреса на мегаполиса. „Занапред всичко ще бъде много хубаво”, каза в заключение Имамоглу.

Фактически от този час нататък практически няма възможност за подмяна на резултатите от вота. Така че за първи път след 25 години опозицията премахна контрола на властта на Ердоган над мегаполиса.

Вести.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини