ДПС иска запазването на субсидия от 11 лв. Преглед на печата

24 часа

Затягат търговията с финансови инструменти

По-строги изисквания към инвестиционните посредници предлага с промени в Закона за пазарите на финансови инструменти финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът за промени е обявен за обществено обсъждане. Той предвижда изрични забрани за нерегламентирана търговия с финансови инструменти. Агенти, които предлагат финансови инструменти, пък вече задължително ще се регистрират в Комисията за финансов надзор.

Труд

ДПС иска запазването на субсидия от 11 лв.

Приоритет на ДПС е запазване на субсидия от 11 лева. Предложението да се намали до 0 или 1 лев е несъстоятелно. Това заяви депутатът Йордан Цонев. Той подчерта, че от въвеждането на субсидията в ДПС винаги са били за публичното финансиране на партиите - т.е. от бюджета.

Според Цонев по този начин няма да се създават зависимостите, за които се говори през последната седмица.

"Тогава, когато ние говорихме, че ако публичното финансиране бъде намалено до степен да е равно на нула, каквото е единият лев на глас, тогава бяхме оплювани и от политическите ни опоненти, и от медиите, и от анализаторите, че сме били за публичното финансиране. Сега, когато казахме, добре след като не искате да има публично финансиране, ще възстановим, а не ще въведем, правото париите да се финансират от икономическите субекти и от физическите лица, защото това право го имаше", посочи той.

Монитор

6-годишната Мими дава живот на 9 деца

6-годишната Мими ще даде възможност за живот на 9 други деца. Момиченцето, което страдаше от левкемия и синдром на Даун, си отиде, но неговата майка реши да продължи да прави добро. Всички средства, които са постъпили по сметката за лечението на Мими, ще бъдат разпределени между 9 деца, които се борят за живота си.

Сред тях е 14-годишният кюстендилец Теодор Велинов, който страда от остеосаркома - много агресивен рак на костите.

"Теди се възстановява от втората химиотерапия. Има завишени чернодробни ензими и ни оставиха без лечение. Единствения светлинен лъч ще усетим във вторник, когато ще се насочим към терминала, за да отпътуваме за Германия", обяви майката на талантливия кюстендилски футболист.

Стандарт

Финансова инжекция прави Измир фаворит за VW

Най-голямата автомобилостроителна компания Volkswagen (VW) изглежда е постигнала предварително споразумение с Турция, за да построи новия си завод в район на Измир, пише германското икономическо издание Handelsblatt, цитирано от Investor.bg.

От Анкара са предложили да покрият солидна част от предвижданите 1,3 млрд. евро за строежа на цялото съоръжението, като така целта е да се компенсира предимството на България от факта, че се намира в Европейския съюз.

Сега

Много арестувани след кървав скандал между фамилии в Розино

Стара вражда между две ромски фамилии от карловското село Розино ескалира в пореден сблъсък между тях, приключил с пострадали и арестувани от двете страни, предава БНР. Това е станало надвечер в събота, като този път се е стигнало и до стрелба.

Представители на първия род нападнали територията на враговете си, въоръжени с дървени пръти, камъни и ловни пушки. При възникналия бой, последван от стрелба, са тежко ранени със сачми двама души, от сблъсъка са пострадали още няколко от двата клана, разказва Националното радио.

Капитал дейли

Покупката на изтребителите ще увеличи дефицита в бюджета

Покупката на американските изтребители, която планира правителството, ще увеличи касовия дефицит в бюджета за тази година. С колко точно ще стане ясно, след като са готови окончателните параметри по сделката, но предварителните изчисления показват, че минусът в държавните финанси ще скочи от сегашните 0.5% до около 2% от БВП. Предложената от американска страна цена за осем F-16 Block 7 е 2.2 млрд. лв., а от изказванията на управляващите стана ясно, че българското правителство ще се опита да я намали до 2 млрд. лв.

Още преди няколко дни зам. финансовият министър Росица Велкова заяви, че евентуална сделка за покупката на осем летателни машини ще наложи актуализация на бюджет 2019, както и че набраните от вътрешния пазар 300 млн. лв. дълг от държавата преди седмица също са свързани с готвената сделка. В бюджета за тази година са предвидени емисии нов дълг в размер на до 1 млрд. лв. Според източници от управляващите не е изключено до края на годината държавата да пусне и още няколко емисии до достигане на заложения лимит.

Дума

Ново двайсет от ДПС: Искат 11 лева субсидия

От ДПС промениха позицията си по темата за партийните субсидии и сега вече тяхното мнение изобщо не се доближава до това на ГЕРБ, въпреки че в четвъртък обявиха друго. Приоритет на ДПС е субсидията да остане 11 лева на глас, стана ясно днес от думите на Йордан Цонев пред БНР.

Припомняме, че само преди няколко дни ДПС внесоха своето предложение за 0 лева субсидия и обявиха, че заедно с ГЕРБ са се разбрали да промени в закона, които да позволяват отворено финансиране на партиите от частни субекти. След бурното недоволство на Патриотите от сговора между ГЕРБ и ДПС, точката за субсидиите бе изтеглена от дневния ред на депутатите в петък. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов в пряк текст призова Бойко Борисов да реши с кого ще управлява - с ДПС или с Патриотите. От БСП бяха категорични, че вече е легитимирана подмяна на управляващото мнозинство.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини