Билкарка от Хасково вдигна на крака 80-годишен с шипове, черпи с чай за Еньовден

Изображение 1 от 6

    Прочутата хасковска билкарка Станка Славова, която е член на местното читалище "Аспарух Лешников", запозна самодейките от културната институция със свойствата и приложениетона лечебните растения. 68-годишната жена показа сурови и сушени билки, почерпи и с чай по повод предстоящия празник Еньовден - 24 юни. Тя бе приготвила три вида био напитки - от маточина, мента и жълт кантарион.

    Смята се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват по-силна лечебна сила,която с изгрева на слънцето изчезва. Затова било най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце.

    Станка Славова се занимава с билкарство от около 30 години. Тя показа пред читалищните дейци скоро набрани билки - жълто еньовче, което се намира най-често в дните около едноименния празник, градински чай, здравец, риган, маточина, камшик срещу бъбречни заболявания, бял равнец, който спира кръвоизлив при обилна менструация. Възрастната жена показа и 45 пакетирани сушени билки и мехлеми. Билкарката разясни къде растат билките, тяхното разпознаване и приложението им.

    Убедена е, че билките имат силни лечебни свойства и казва, че за разлика от лекарствата, растенията не вредят и при тях няма странични ефекти. Смята, че билките могат да лекуват различни заболявания - нервна система, опорно-двигателния апарат, вътрешни болести.

    "Лекарствата бързо действат, но са нож с две остриета, тъй като едно лекуват, но на друго пречат. Докато действието на билките е по-бавно, но по-сигурно", категорична е самоуката билкарка, която сподели, че също се лекува с растения. Тя допълни, че народната медицина е от далечни времена, но изказа съжаление, че младите хора я пренебрегват.

    С билките Славова помогнала на много хора. Чрез специално приготвен мехлем от билкиизправила на крака 80-годишен мъж от Любимец, който имал силни шипове в гръбначния стълб. "На осмия ден дойде прав да ми благодари, защото махнал патериците", разказа възрастната жена. За ситуацията потвърдиха и други самодейки от читалище "Аспарух Лешников".

    Наскоро помогнала на друг мъж с хемороиди, който бил насочен от лекарите за операция. След лечение с билков мехлем, кръвотечението спряло на четвъртия ден. "Отървах операцията", споделил човекът.

    С беседата за билкарството самодейките от читалище "Аспарух Лешников" отбелязаха в аванс Еньовден. Поздравления за празника към присъстващите отправи председателят Стиляна Ангелова. За доброто настроение на самодейките се погрижи Иван Павлов. Стихове рецитираха поетите от групата "Златно перо".

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Аз
      Аз
      9 -2
      23:12, 23 юни 2019
      Браво на Анета Кутелова за хубавия репортаж.
    • 2
      87
      87098-0
      1 0
      10:46, 24 юни 2019
      Кръшкате ли , Кръшков , Кръшкате ли ?
      .....
      Вече е 11 часа сутринта - 1 час до обед и няма кой да обнови новините :))
      ....
    • 3
      Ци
      Цитирам
      1 0
      11:21, 9 сеп 2020
      Публикуваме и телефон за връзка с билкарката Станка Славова: +359876 244548.
    Последни новини