Зажънаха първите блокове в Хасково

    Жътвата започна днес край село Странско.

    С празник жените от местните фолклорни клубове се събраха край един от блоковете с пшеница. Той е собственост на кметския син Иво Филев. Младият мъж е един от дребните арендатори в района.

    В село Странско има 23 хил.декара обработваеми земи, част от тях се стопанисват от местната кооперация, обясни кметът Филю Стоев.

    С песни жените навлязоха в пшеничния блок , но преди това показаха на младите и децата, които бяха дошли за жътвата, старите ритуали. Направиха и навес за люлката на бебетата, които в стари времена са се отглеждали край житата, докато родителите жънели.

    Жътварите се разделиха на няколко групи и завъртяха сърповете ритуално. В една от тях на жътва беше и заместник-кметът на Димитровград Яшо Минков.

    Днес бяха зажънати 45 декара „Третикале“. Това е специален сорт твърда фуражна пшеница. Очаква се добра реколта от тази нива-около 700 - 900 кг. от декар. Този сорт пшеница по-трудно се продава, защото няма вече толкова животни в района, но пък фермерът го използва за подхранване на рибата в язовира, на който е концесионер.

    Същият собственик има и пшеничен блок, засаден с френския сорт “Авеню“. От него също се очакват добри добиви -около 700-800 килограма от декар. „Добро производство направи и добра реколта очаква.“, хвали го баща му.

    След труда на полето днес в Странско продължават с празник. Местното читалище “Пробуда 1910“ посреща гости за 15-ото издание на Жетвърския събор в селото.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ха
      хасковлийка
      8 -1
      15:32, 22 юни 2019
      Истински жътвари ! Толкова е красива тази гледка !
    • 2
      Йо
      йокин
      8 -1
      17:16, 22 юни 2019
      Ми да карат,тогаз,със сърповете,що мъчат,комбайните.
    • 3
      58
      58576987
      11 0
      17:46, 22 юни 2019
      Даеее тия Хайвани ,
      заради едното шоу ще си изтрепете бабите в тва топло време
      ....
      А Младата кокона "помаклиня" с черната рокля на точките що не жъне ?
      ...... Или тя е плантаторката на гяурите от Странско ?
    Последни новини