Диференцираното ДДС за храни и лекарства на обсъждане в тристранката

Промените в Закона за ДДС влизат за дебат на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От ДПС поискаха данъкът да бъде намален за целия хранителен сектор, както и за лекарствата.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че въвеждането на диференцирани ставки открива огромни възможности за злоупотреба и са много трудни за администриране. Твърде вероятно e, според Дончев, ГЕРБ да отхвърли предложението.

Икономическият министър Емил Караниколов обърна внимание на политиците да помислят и да освободят от данък „Печалба” научната и развойната дейност срещу задължение за реинвестиция. „Много е важно да се говори как ще се отрази на бюджета. Да не се случи така, че сега ще намалим хляба с 30 стотинки, а след година ще е по-скъп. Ако отрежем едно перо, то ще е за сметка на друго. Без такъв анализ за ДДС ще направим повече беля, отколкото добро“, предупреди икономическият министър.

„Промяната на ДДС съм готов да се обзаложа с всеки, че няма да доведе до повече ползи за крайните потребители“, убеден е министърът на финансите Владислав Горанов „Диференцирането на ставките не е тема, която Министерство на финансите би подкрепило“, категоричен е той. Социалните партньори ще обсъдят и Законопроект за публичните предприятия на Министерския съвет. 

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини