Зеленски при Меркел за руския газ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви готовността на Германия да преговаря с Украйна относно строителството на газопровода "Северен поток 2" въпреки противоположните позиции на двете страни по темата, съобщават световните осведомителни агенции.

"Не е тайна, че позициите ни по проекта "Северен поток 2" са напълно противоположни. В същото време сме благодарни за готовността за постоянен диалог от страна на Германия по този труден въпрос", каза Зеленски по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.

Украинският президент апелира за продължаване на санкциите срещу Русия и за гаранции, че страната ще продължава да транзитира газ, въпреки Северен поток 2. 

"Запазването на транзита на руски газ през Украйна, неговото натрупване в украински хранилища е гаранция за енергийната сигурност на Украйна и Европа. Това е цивилизован метод за гарантиране на справедлив и сигурен европейски газов пазар", посочи Зеленски.

Германия се тревожи за състоянието на канцлера, която получи пристъп пред камерите по време на официалното посрещане на президента на Украйна. На пресконференцията тя обясни, че неразположението ѝ по време на церемонията се е дължало на дехидратация. Зеленски отхвърли съмненията за слабост на германския канцлер като заяви, че през цялото време е бил до нея и тя не е била несигурна. 

Коментари в сайта

Последни новини