"Бетономорие" иска от президента да наложи вето на закона за Черноморието

Представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента Румен Радев исканията си за налагане на вето на приетите промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие "с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права". Това се казва в съобщение на групата до медиите.

Законът бе приет миналата седмица.

Организациите настояват за среща с държавния глава. Обосновават искането си за вето с няколко аргумента:

Законът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

Законът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие.

Законът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти само след нова неясна категоризация.

Законът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местните власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

Законът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип предварително уличава къмпинг културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

Становището за налагане на вето се внася от Асоциацията на парковете в България. В него се цитира и записаното в Червената книга на България на БАН от 2015 г. за препоръчваното прекратяване на застрояването, за да се опазят дюните.

В разрез с конституционния принцип на правовата държава, в становището се подчертава, че в така приетия закон съществува единствено определение на пясъчни дюни, а не различните видове дюни. Липсата на яснота, къде гражданите и юридическите лица ще бъдат глобявани и санкционирани и къде не, прави текста неясен и неточен, оставяйки широко поле за различни и противоречиви тълкувания и прилагане, което противоречи на разпоредбата на чл.4, ал.1 на Конституцията.

В становището се посочва още, че ограничавайки кемперите и караваните, законът нарушава принципа за свободно придвижване на територията на страната, залегнал отново в Конституцията.

В социалните мрежи и на страницата на събитието на "Бетономорие" се отчита остро негодувание от създадения строг регламент за хората, които обичат къмпинг културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в същото време пред очите ни хотели с мащабна площ се разполагат директно върху дюни и непосредствено до вълните, се посочва в съобщението до медиите.

След проведените протести в края на миналата седмица днес 18:36 на пл. "Народно събрание" доброволци организират подписка за налагане на президентско вето.

Група "Бетономорие" обединява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Българска фондация "Биоразнообразие", Свободен Камен бряг, Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, сдружение "Да запазим Корал" и съмишленици, Гражданска инициатива "За делфините", "Спаси Пирин", Гражданска инициатива за Лозенец, Организация за закрила на българските граждани, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария с председател Йоан Кратерзиян. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини