Депутатите решават да върнат ли партиите надвзетите субсидии

Ще върнат ли партиите надвзетите субсидии от 14 милиона и 600 хиляди лева? Това решават депутатите днес.

Вчера предложението на кабинета беше единодушно одобрено от правната комисия на парламента. То въвежда стриктна уредба за формирането, изчислението и изплащането на държавната субсидия, след като стана ясно, че от 2016 година насам партиите и коалициите, получили достатъчен резултат на изборите, са вземалили по над 13 лева за глас, вместо установените по закон 11 лева. С промените се предвижда още преизчисление на годишната субсидия и възстановяване на надвзетите пари до края на 2020 година.

Съгласно текстовете годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон се преизчислява по реда на този закон, като намалението е за сметка на следващите траншове, а при недостиг и липса на следващи траншове се възстановява от съответната партия. В мотивите си вносителите посочват, че при приемане на предложението в законопроекта икономията би възлязла на 14,6 млн. лв.

В 11.00 ч. ще започне петъчният парламентарен контрол. На депутатски питания ще отговарят министърът на правосъдието Данаил Кирилов и на образованието Красимир Вълчев. В контрола ще участва и вътрешният министър Младен Маринов.

Източник: epicenter.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини