Вербовчикът на обвинения в тероризъм ученик не е задържан

Вербовчикът на обвинения в тероризъм ученик от Пловдив не е задържан. Вербовчикът вероятно е лице от арабски произход в Северна Африка, стана ясно днес от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

16-годишното момче от Пловдив не е терорист. Детето е жертва на влияние, целенасочено упражнявано от Ислямска държава. Това може да се случи във всяко семейство, категоричен е главният прокурор.

Вербовчикът е изпращал видеоклипове на 16-годишния младеж. 

Първоначалната реакция на младежа била уплаха и отвращение. Но последвали "указания", че един "истински" мюсюлманин трябва да унищожи поне един неверник.

Според Цацаров младежът "не би тръгнал да осъществява терористични актове или нещо такова" с пълното съзнание на истински терорист.

Съдът е действал рационално по случая с 16-годишното момче от Пловдив, а главният прокурор Сотир Цацаров е представил по-мека версия, коментира в БТВ Тихомир Безлов, относно задържания ученик и "Ислямска държава".

Той не знае фактологията за случилото се. Има съобщение за задържан младеж на 16 години, а след това версия, че бащата е видял кореспонденция, вчера обясняват, че не е бащата, а друг източник.

Безлов добави, че има версия за чужда служба, вероятно турска, която е информирала България за случая, не се знае дали момчето е станало вярващ.

Той е скептичен, че от показаните материали може да стане бомба, но би се предизвикала голяма трагедия.

Полето за спекулации е огромно, знае се, че има контакти с вербовчик от Северна Африка. Това не е сбиване в училище или продаване на трева

Не бе необходимо всичко това да стане публично, коментира Безлов. Бащата съобщава, семейството сътрудничи, момчето ходи на психолог и в един момент се появява по медиите.

В един момент настава хвалба, а в света има голям опит в тази посока, има центрове и при този подход едва ли родител ще сътрудничи.

Хубаво е комуникацията с медиите да не е противоречива, за да не настава хаос.

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини