Премиерът каза, президентът каза: Партийните субсидии [може да] задушават

Президентът Румен Радев заяви, че "видимо в България управляващите партии нямат нужда от субсидии, те се финансират директно от властта и дори не се крият". Така той коментира предложението на правителството за намаляване на партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас от 1 юли до края на годината. Радев отговори на журналисти след участието си на шестия световен конгрес на информационните агенции в НДК.

"Едно такова решение - за намаляване драстично на партийната субсидия - задушава опозицията точно във времето преди местните избори", коментира държавният глава.

Президентът Радев можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади. Така премиерът Бойко Борисов коментира днешното изказване на Румен Радев, че намаляването на партийните субсидии ще задуши опозиционните партии. Министър-председателят говори пред журналисти по време на международното военно учение "Шабла 2019".

"Местният вот е чак октомври. Президентът можеше две години да говори срещу Слави Трифонов, но не съм го чул да се обади", каза Борисов. Той все пак се съгласи, че "субсидията (на партиите) може да води до задушаване".

В същото време премиерът се похвали, че днес държавният глава му е честитил рождения ден. Визитата до Унгария им попречила да празнуват с "фойерверки" и да бъдат заедно в Шабла, каза още премиерът.

Премиерът Бойко Борисов, попитан от журналисти за предложението на ДПС за нула лева субсидия за партиите, отговори, че е взето "правителствено решение за партийните субсидии и то не подлежи на коментар". Той подчерта, че не предлагат, а са взели правителствено решение.

Вчера на първо четене парламента прие партийна субсидия 1 лев на получен действителен глас. Промените в Закона за държавния бюджет за настоящата година бяха подкрепени от 117 депутати от 207, като гласовете "за" дойдоха от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля".

Промените бяха внесени лично от премиера Борисов. Те бяха изготвени, след като се разбра, че вместо по 11 лева, партиите получават по 13,23 лв. на получен глас.

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма наказани за отпуснатите в повече средства от бюджета, а партиите ще връщат надвзетите пари.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини