Гласуваш за Пеевски, получаваш Атидже. ВАС реши, че е законно

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд, който се проведе в сряда реши да не сезира Конституционния съд във връзка с постъпила жалба от Десислава Иванчева. Тя оспорва законността на избора на Атидже Байрямова Алиева - Вели и Искра Димитрова Михайлова - Коларова от листата на ДПС.

И двете останаха под чертата, но стават евродепутати, защото Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, заемащи първите 2 позиции в листата, се отказаха да отидат в Европарламента.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушава Конституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата на арестуваната кметица на столичния квартал "Младост".

Решението на Пленума беше взето с гласовете на 53-ма въховни съдии от общо 71 присъствали.

Иванчева се яви на Евроизборите като независим кандидат и се класира на седмо място, събирайки 1,55% от гласовете.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс Конституционният съд може да бъде сезиран от ВАС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент. В тази връзка председателят на ВАС Георги Чолаков свика колективния орган, за да се вземе решение дали искането да бъде отправено към Конституционния съд.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Pr
    prosecutor
    3 0
    10:33, 13 юни 2019
    Силен страх от ********* тресе ВАС.
Последни новини