Екип от Професионалната гимназия се класира за Еколагер

Даниела Петрова, Джансу Али, Мирела Атанасова и Хриситяна Христова от ІХ клас на ПГСС „Васил Левски“  спечелиха участие в Лятна академия „Природата в помощ на устойчивите градове“ от 30 юни до 5 юли в Младежки Еколагер. Те се класираха за работа в Академията с проекта си „Пази природата! Живей чисто!“, с който се включиха в конкурса ЕКООБЩИНА 2019 в категория „Образование и околна среда – училища“. Тази категория е отворена за участие за групи от 3 до 4 ученици на възраст от 14 до 16 години.

Темата в категорията бе „Защо е ценна природата за нашия град – кои са предизвикателствата пред използването на ресурсите ѝ и какво е нашето решение?“.

В проекта си момичета изразяват убеждението си, че бъдещето на планетата е в нашите ръце и ако не се заемем веднага с опазването на природата, утре ще е късно. Идеята им е да намерят приложение на голямото количество трева, което се генерира при косеното в града ни и представлява органичен „отпадък“. Учениците искат да създадат компостер, който да зареждат с окосената трева, и така да произвеждат органичен тор. С помощта на тора ще обогатяват градинките и дръвчетата в двора на училището. Така не само ще оползотворява един „отпадък“, но и ще допринася за създаването на повече зелени площи, което означава и по-чист въздух.

В конкурса участваха още два наши екипа от училището. Христо Георгиев, Галя Гочева и Златомира от Х  клас предложиха мерки за опазване на въздуха в проекта си „Да опазим въздуха в нашия град чист“. Ана Янева, Марина Атанасова, Милена Колева и Петра Мирчева от ІХ клас се включиха в състезанието с разработката си „Да защитим белочелата сврачка“. Консултанти на учениците са преподавателите по професионална подготовка Румяна Янева и Мирослав Атанасов.

В тазгодишната надпревара се включиха 16 ученически отбора и около 60 ученици от градовете Видин,  Пловдив, Каварна, Варна, Велико Търново, Благоевград, Русе, Казанлък и Карлово.

ЕКООБЩИНА се организира в партньорство с: Национално сдружение на общините в Република България; Асоциация на еколозите от общините в България; Център за енергийна ефективност ЕнЕфект; Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници”; Общинска мрежа “ЕкоЕнергия”; Българска асоциация по водите; Съюз на урбанистите в България; Екологично сдружение „За Земята”; Surfrider Foundation Europe – Sofia Chapter; Сдружение “Екосистем Юръп”; Фондация „ЕкоОбщност”.

Екип "Ученически стандарт"

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини