24 °C

Международната организация на труда настоява децата да не работят на полето , а за мечтите си

През последните години постоянно нараства броят на исканията за наемане на непълнолетни лица.


 

„Децата не трябват да работят на полето , а за мечтите си“, е мотото на Световния ден срещу детския труд , който Международната организация на труда отбелязва ежегодно на 12 юни . Денят е свързан с редица инициативи , насочен към елиминирането на детския труд . Според данните на МОТ около 152 млн. деца по света работят, вместо да ходят на училището. Детски труд има във всяка сфера, но най-много се трудят в селското стопанство – седем от всеки 10 работещи деца са на полето .

Българското законодателство е напълно синхронизирано с международното относно защитата на децата от полагане на труд. В Кодекса на труда е регламентирана специална закрила на непълнолетните , които могат да полагат труд само срещу разрешение от Инспекцията по труда. За тях е предвиден 7-часов работен ден, забрана за полагане на нощен и извънреден труд. Предвид факта, че според Конституцията у нас образованието е задължително до 16г., е регламентирано, че под тази възраст детския труд е забранен . ИА ГИТ издава по изключение разрешение за работа на лица , ненавършили 16 г., основно за талантливи деца за участие в кино продукции, театрални постановки, музикални състави и др.

При всяка проверка се следи за полагане на труд от непълнолетни лица. При масираните проверки в селското стопанство през учебната година се следи не само дали непълнолетните полагат труд, но и дали са на полето, за да бъдат предприети мерки за връщането им в училище.

Реагира се на всеки сигнал, касаещ работа на непълнолетни лица, независимо дали е анонимен или не. Към момента са издадени 52 бр. разрешения за наемане на непълнолетни лица. Има един единствен случай, при който е установено непълнолетно лице да полага труд без разрешение от Инспекцията по труда. Исканията за разрешения за наемане на непълнолетни лица се подава чрез работодателя. Създадена е възможност това да се извършва по електронен път и по електронен път да бъдат получени разрешенията. Като цяло документите, които се изискват от работодателя , са същите, които са необходими за всяко работно място. Разликата е, че при наемане на непълнолетно лице те се подават предварително, а при наемане на пълнолетно – се представят при проверка. Цялата процедура е описана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, рубрика „Административно обслужване“, подрубрика „Процедури“ .

 Материалът е предоставен на Кърджали бг вести от Дирекция "Инспекция по труда"-Кърджали.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Parvomai.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 16.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини